Om 6.20 uur meldt De Lijn plots: geen enkele bus of tram in provincie Antwerpen vandaag door staking

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Volgens De Lijn zal vandaag geen enkel voertuig uitrijden in de provincie Antwerpen. Dat heeft de vervoermaatschappij op Twitter gemeld om 6.20 uur. Bij De Lijn voert het personeel al de hele week actie, wat vooral in de grote steden wat hinder veroorzaakte.

De staking bij de dispatching - in de ochtendploeg een zestal mensen - dwingt De Lijn ertoe alle voertuigen in de provincie terug te roepen. De Lijn hoopt nog in de voormiddag een oplossing te vinden. “We werken er met man en macht aan”, zegt een woordvoerster. Hoe De Lijn dat voor elkaar zal krijgen, is niet duidelijk.

Nog nooit gebeurd

Volgens Antwerps ACOD-secretaris Geert Vermunicht zal de actie nog de hele dag duren. “Ik zou niet weten welke oplossing ze zouden vinden.” Volgens Vermunicht is het in Antwerpen nog nooit gebeurd dat de dispatching het werk neerlegt. “Eigenlijk voert enkel ACOD actie, maar ook de achterban van de andere bonden heeft zich aangesloten.”

Volgens de vakbond is de werkdruk op de dienst veel te hoog. “Er zijn verschillende taken naar hen doorgeschoven door de reorganisatie”, zegt Vermunicht. “Er wordt hier een duidelijk signaal gegeven dat er iets moet veranderen.”

Op sociale media reageren reizigers teleurgesteld en kwaad.

Ook in Gent is er vrijdagochtend nog hinder door de actie van ACOD. De lijnen 1, 2, 3 en 4 rijden om de 15 minuten, lijnen 5 en 9 om het half uur en lijnen 6 en 39 om het uur. Lijn 17 rijdt niet. Op de streeklijnen is er lichte hinder.

In Vlaams-Brabant is er bovendien hinder op alle lijnen, in West-Vlaanderen wordt een kleine helft van de ritten niet gereden en in Limburg spreekt De Lijn van zeer lichte hinder.

Door de vakantieregeling bij De Lijn rijden er sowieso minder trams en bussen op het net.

Wie wil nagaan of zijn bus of tram rijdt, kan de realtime-informatie raadplegen op de website en in de app, aldus De Lijn nog.

AANGERADEN