Geen fotoshoots in nieuwe Italiaanse Vogue

Modeblad Vogue is bekend om de weelderige fotoshoots, maar in de Italiaanse januari-editie is er geen enkele foto te vinden. “Om ecologische redenen”, zo kondigt het blad aan via Instagram.

In de plaats van fotoshoots werkt de Italiaanse Vogue deze maand met tekeningen, gemaakt door verschillende bekende en opkomende artiesten. De reden is simpel: volgens hoofdredacteur Emanuele Farneti zijn modemagazines namelijk niet altijd even ecologisch verantwoord. Vooral de fotoshoots zijn volgens hem verre van duurzaam.

In het blad zegt hij dat er voor het opstellen van één nummer zo’n 150 mensen nodig zijn. Die komen en gaan met in totaal zo’n 20 vluchten en een 12-tal treinritten. Daarnaast zijn er 40 auto’s die altijd klaar moeten staan. Lichten op de set branden zo’n 10 uur en dan moet je ook rekenen dat er na elke shoot eten van de cateraar in de vuilnisbak belandt. Om nog maar te zwijgen over batterijen in camera’s en telefoons die moeten opgeladen worden.

“De uitdaging was om kleding te tonen, zonder de stuks te fotograferen. Dit is een primeur, Vogue Italia heeft nog nooit een geïllustreerde cover gehad”, staat er bij de cover op Instagram. Het geld dat het blad tijdens het maken van dit nummer heeft uitgespaard, gaat naar de financiering van de Fondazione Querini Stampalia in Venetië. Deze organisatie zet zich in voor de Venetiaanse gebouwen, die door de recente overstromingen ernstig zijn beschadigd.

Door vwh