“Trage start van de wintersolden”

© Photo News

De start van de wintersolden vrijdag is door het regenachtige weer traag op gang gekomen. De modehandelaars hebben het in het algemeen iets slechter gedaan.

Uit een rondvraag bij 241 kleding- en schoenenwinkels blijkt dat hun omzet licht gedaald is met 1 procent ten opzichte van de eerste soldendag van 2019, meldt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhouder, en Unizo peilden daarentegen een positief resultaat van 5 procent meer omzet in vergelijking met de eerste soldendag vorig jaar.

Door het milde herfstweer en vooral ook de vele actiedagen voor de solden, hadden modedetailhandelaars nog 4 procent meer in de rekken dan vorig jaar. Vooral de typische winterartikelen zoals dikke pulls, warme winterjassen en laarzen zijn nog volop voorradig. “Dat is slecht nieuws voor de handelaar, maar goed nieuws voor de consumenten die uit een uitgebreider gamma aan gesoldeerde kledingstukken of schoenen kunnen kiezen”, aldus NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws.

Toch panikeren de handelaars volgens Mattheeuws niet want de meeste handelaars verwachten dat dit weekend nog heel wat consumenten op koopjesjacht trekken. Ook zondag zijn heel wat winkels open. De solden lopen tot 31 januari.

Uit onderzoek dat NSZ voor de solden afnam, bleek dat bijna de helft van de kleding- en schoenenwinkels gelijkaardige solden verwachten als vorig jaar. Zes op de tien handelaars wil de solden wel later laten beginnen: liefst begin februari voor de wintersolden en begin augustus voor de zomersolden.

Nu in het nieuws