Zonder enige waarschuwing viel het bus- en tramverkeer in de provincie Antwerpen helemaal stil. Photo News
Minimale dienstverlening moet er “zo snel mogelijk” komen
Zes man legt alle bussen en trams De Lijn plat: “puur pestgedrag”, zegt minister
“Puur pestgedrag” noemt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) het. Door een staking bij de dispatch lag de hele werking van De Lijn in de provincie Antwerpen plat. Bij de nieuwe raad van bestuur zal de minister aandringen meteen werk te maken van een minimale dienstverlening. “Maar ik vrees dat ACOD tot aan de sociale verkiezingen in mei elk akkefietje zal aangrijpen om zich te profileren.”
Bijna geen enkele bus of tram reed uit in de provincie Antwerpen omdat zes mensen op vrijdagochtend het werk hadden neergelegd. Maar dat waren wel de medewerkers van De Lijn die aan de knoppen van de dispatch zaten. Die staan in voor het vervangen van zieke chauffeurs, omleidingen en depannages en alles wat met veiligheid te maken heeft. Zonder hen kan de vervoersmaatschappij de veiligheid niet garanderen en viel de werking helemaal stil. Zonder enige waarschuwing. Op de eerste dag van de solden.
De reacties zijn dan ook furieus. Zelfstandigenorganisatie NSZ oppert dat het openbaar vervoer dan maar voor een stuk geprivatiseerd moet worden. “Dan kunnen de bonden burger en zelfstandige niet meer gijzelen.” TreinTramBus eist dan weer dat de minister van Mobiliteit onmiddellijk ingrijpt.
Minister Peeters deelt de frustratie en bestempelt de staking als “puur pestgedrag”. Ze verwacht heil van een minimale dienstverlening, maar die moet in eerste instantie van het sociaal overleg binnen De Lijn zelf komen. “Het regeerakkoord geeft hen daar zes maanden de tijd voor”, zegt ze. “De raad van bestuur krijgt in januari een nieuwe samenstelling. Ik zal er bij hen op aandringen er onmiddellijk werk van te maken.”
Geert Vermunicht ACOD “Reizigers mogen niet vergeten dat we dit voor hen doen”
De socialistische vakbond ACOD, de enige bond die staakt, krijgt een veeg uit de pan. “De sociale verkiezingen die in mei gepland staan, geven hen blijkbaar de nodige profileringsdrang”, zegt Peeters. “Je ziet het zo gebeuren dat ze elk akkefietje van nu tot mei zullen aangrijpen. Ze moeten dringend eens bij zichzelf te rade gaan. Tegen de zomer moet het grote rapport er liggen of De Lijn klaar is om te concurreren met privébedrijven. Niemand wil dat De Lijn daar slecht uitkomt, maar dat zal wel het gevolg zijn van al die stakingen.”
Sorry aan de shoppers
Bij ACOD verontschuldigen ze zich voor de overlast voor de shoppers. “Maar reizigers mogen niet vergeten dat we dit voor hen doen”, zegt Geert Vermunicht van de vakbond. “Wij zijn voorstander van meer en beter openbaar vervoer, met een hogere frequentie. Maar het wordt gewoon te veel voor de werknemers van De Lijn. Er moet iets veranderen.” De socialistische vakbond blijft erop hameren dat er meer middelen moeten komen voor de openbare vervoersmaatschappij.
Maar als het de bedoeling is zo toegevingen los te peuteren van de politiek, zullen ze van een kale reis thuiskomen. De regeringspartijen zetten zich helemaal op de lijn van de minister. “Dit is de dictatuur van de minderheid”, zegt Vlaams Parlementslid Marino Keulen (Open VLD). “Zo maak je het stakingsrecht kapot, de vakbond kapot én het geloof in de overheid kapot.” Zijn collega Bert Maertens (N-VA) dringt erop aan dat minister Peeters al een voorstel rond minimale dienstverlening voorbereidt. “Voor het geval het sociaal overleg op niets uitdraait.”