NAVO schort trainingsmissies in Irak op na dood Iraanse generaal

Bron © BELGA

Foto: AFP

De NAVO heeft zijn trainingsmissies in Irak opgeschort. Dat heeft Dylan White, een woordvoerder van het militaire bondgenootschap, meegedeeld.

“De NAVO-missie wordt voortgezet”, zo benadrukt White, “maar de trainingsactiviteiten worden tijdelijk onderbroken.”

De beslissing om de missies op te schorten, komt er na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. De leider van de Iraanse Quds-brigade werd in de nacht van donderdag op vrijdag gedood bij een Amerikaanse droneaanval.

LEES OOK. Een geheime ontmoeting op de oevers van de Tigris en gesmokkelde raketwerpers: waarom de Amerikanen precies nu toesloegen

De NAVO-woordvoerder zegt dat de situatie in de regio op de voet wordt opgevolgd. De veiligheid van het personeel krijgt de hoogste prioriteit. “We zullen alle nodige voorzorgsmaatregelen treffen”, klinkt het nog.

De woordvoerder zegt tot slot dat Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, met de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft getelefoneerd om de recente ontwikkelingen te bespreken. Over de inhoud van het gesprek werd niets meegedeeld.

Het doel van de trainingsmissie is om soldaten van het Iraakse leger op te leiden. Op die manier moet een wederopstanding van de jihadistische terreurmilitie Islamitische Staat (ISIS) worden voorkomen. Enkel honderden militairen van NAVO-landen zijn bij de trainingsmissie betrokken.

# Belga context ## Related picture(s) [Raid américain à Bagdad - BELGIUM - NATO]

View full context on [BelgaBox]

(belga)

AANGERADEN