Wout van Aert grijpt naast podiumplaats in Gullegem en tempert verwachtingen voor BK: “Ik maak nog te veel foutjes

Foto: BELGA

Vijfde in Loenhout, vierde in Gullegem: het gaat crescendo voor Wout van Aert (25). Even leek het podium haalbaar maar finaal moest hij Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel laten rijden. Mathieu van der Poel was toen al ongenaakbaar aan de leiding aan het rijden en won zijn achttiende cross dit seizoen.

LEES OOK. Van der Poel rijdt makkelijk naar zege in Gullegem, Van Aert steekt neus aan het venster

Net als in Loenhout trok Wout Van Aert opnieuw alle aandacht naar zich toe. Zijn tweede crosswedstrijd pas dit seizoen, na zijn lange revalidatie na zijn zware val in de Tourtijdrit in Pau. Het is duidelijk: de cross heeft Van Aert gemist en vice versa. “Ik heb sinds Loenhout afgeteld naar deze cross”, aldus Van Aert. “Ik was verrast dat ik die eerste cross zeer goed had verteerd.” Van Aert jumpte in Gullegem wél over de balkjes. “Dat was iets wat ik opnieuw moest oppakken. In Loenhout wou ik in de modder geen risico’s nemen. Maar nu is het oké.”

Wout van Aert grijpt naast podiumplaats in Gullegem en tempert verwachtingen voor BK: “Ik maak nog te veel foutjes
Foto: BELGA

Crossgevoel

Het leverde hem finaal de vierde plek op. “Het was lastig, ik had niet echt de meest frisse benen. In de eerste helft van de wedstrijd ging het er tactisch aan toe en daardoor kon ik meedoen voorin. Maar toen Van der Poel doortrok, ging het te snel. Ik voel dat ik mijn crossgevoel nog moet terugkrijgen. Ik maakte in de bochtjes te veel fouten. Als je conditioneel nog niet top bent, wegen die zwaar door. Dan is het logisch dat anderen op het podium staan. Het zal automatisch nog beter worden met mij, maar ik heb nog te weinig uren in het veld. Ik reed deze week meer in het veld ter compensatie, maar ik heb gewoon extra uren nodig. Ik besef ook dat ik de kloof met Mathieu dit seizoen zeker niet dicht zal krijgen. Maar dat hoeft ook niet.”

LEES OOK. Wout van Aert: “WK veldrijden? Eerst afwachten hoe ik mij er tussen kan gooien op het BK”

De supporters schreeuwden de drievoudige wereldkampioen vooruit. Maar liefst 8.000 supporters waren er in Gullegem. “Ze zeggen dat het achteruit gaat met de cross maar dat was in de twee veldritten die ik reed niet te merken, integendeel”, aldus Van Aert, die net als de drie podiumgangers op een speciale manier naar het perstentje werd geleid. Door een garage van een huis, via het waskot naar de tuin (met kippen) om dan naast een weide met schapen de pers te woord te staan.

Wout van Aert grijpt naast podiumplaats in Gullegem en tempert verwachtingen voor BK: “Ik maak nog te veel foutjes
Foto: BELGA

Ervaring als troef op BK

Van Aert onderging het met de glimlach en kijkt ook naar het BK volgend weekend. “Of ik een favoriet voor de Belgische titel ben? Ik denk dat de buitenwereld daar meer mee bezig is dan ikzelf. Ik heb niets te verliezen, kan alleen maar winnen. En da’s best een leuke uitgangspositie om naar een kampioenschap te gaan. Ik heb dat nog nooit meegemaakt. Eli Iserbyt is volgens mij de favoriet, al is het niet op zijn favoriete parcours. Mijn ervaring is een extra troef, maar ik ga mij geen druk opleggen. We zien wel. Het is al een succes dat ik überhaupt aan de start sta na wat ik deze zomer heb meegemaakt.”

Eerder deze week sprak bondscoach Sven Vanthourenhout nog zijn vertrouwen uit in Van Aert in functie van het WK. “Het is héél leuk om zoveel vertrouwen te krijgen van hem. Zijn aanpak als bondscoach is een meerwaarde. Hij wil met een echte ploeg naar het WK gaan. Sven weet ook wat hij aan mij heeft. Maar ik wil niet om de groep te vergroten naar het WK gaan. Ik wil ook iets kunnen betekenen. Die trip naar Zwitserland kruipt in de kleren, dat doe je niet zomaar. Dus ik wil eerst even afwachten hoe ik mij er tussen kan gooien op het BK.”

Wout van Aert grijpt naast podiumplaats in Gullegem en tempert verwachtingen voor BK: “Ik maak nog te veel foutjes
Foto: BELGA
Door Werner Bourlez
AANGERADEN