En daar is nummer tien! Ook in Brussel staat er geen maat op Ceylin del Carmen Alvarado

Bron © Belga

Foto: BELGA

Ceylin del Carmen Alvarado heeft zondag de Brussels Universities Cyclocross bij de vrouwen gewonnen na een mooi duel met haar Nederlandse landgenote Annemarie Worst. Voor Alvarado - die momenteel even onklopbaar lijkt als haar ploegmakker Mathieu van der Poel bij de mannen - is het de tiende zege van het seizoen bij de profs. Ze verstevigt ook haar leidersplaats in de DVV Verzekeringen Trofee. Ook in de Superprestige en de Wereldbeker staat ze aan de leiding. Wereldkampioene Sanne Cant werd derde op 1 minuut en 11 seconden van Alvarado.

LEES OOK. Kastelijn brengt Verdonschot ten val met dom manoeuvre: ruzie, tranen, diskwalificatie en excuses.

Ceylin del Carmen Alvarado won eerder al de Hontondcross, de Azencross en de GP Sven Nys in de DVV Trofee. Zij verstevigt door haar nieuwe zege haar leiderspositie in het klassement en telt nu 2:10 voorsprong op Annemarie Worst en 7:55 op Yara Kastelijn. Beste Belgische in de rangschikking is Sanne Cant met een achterstand van 12:41.

Het was Annemarie Worst die de kopstart nam in Brussel voor Ellen Van Loy, Sanne Cant, Anna Kay, Ceylin del Carmen Alvarado en Yara Kastelijn. Toen Kastelijn aan de materiaalpost plots terugkeerde en in tegenovergestelde richting de materiaalpost wou ingaan bracht ze Laura Verdonschot ten val. De Nederlandse ging wat verderop opnieuw aan het stuntelen en zakte zo verder weg.

Voorin was Annemarie Worst gaan versnellen. Zij trok met een voorsprong van 3 seconden op Ceylin del Carmen Alvarado de tweede ronde in. Daarna kwamen Anna Kay en Sanne Cant over de meet gebold. Katherine Compton volgde op 22 seconden, achternagezeten door het duo Ellen Van Loy en Marion Norbert Riberolle.

Na het ingaan van de voorlaatste ronde maakte Alvarado een foutje waardoor Worst plots een kloof cadeau kreeg. Alvarado slaagde er wel in om opnieuw naar het wiel van haar landgenote te fietsen. Zij trokken de slotronde in met een voorsprong van 53 seconden op Sanne Cant en Anna Kay. Katherine Compton volgde op 1:05, Yara Kastelijn reed als 6e rond op 1:40 van Worst en Alvarado. Die twee bleven elkaar bestoken maar toen Worst een fout maakte op een afdaling was Alvarado gaan vliegen. Op zondag 8 februari valt met de Krawatencross in Lille het doek over dit regelmatigheidscriterium.

Alvarado trekt met volste vertrouwen naar NK: “Ben zeker één van de topfavorieten”

“Het was knokken tot op het einde met Annemarie Worst”, stak Alvarado na afloop van wal. “We waren beiden aan elkaar gewaagd. Annemarie moet een fout gemaakt hebben waardoor ik plots een kloof had. Ik ben dan maar blijven doorgeven. Anders had ik het moeten afmaken in de sprint, maar daar had ik ook wel het volste vertrouwen in. Ik kan wel niet ontkennen dat de vermoeidheid ietwat in de benen zat na de cross van Gullegem op zaterdag. Ik maakte hierdoor ook enkele foutjes, hetgeen ik anders maar zelden doe.”

De Nederlandse trekt nu met een fantastisch gevoel naar het kampioenschap in eigen land. “Ik start daar als één van de topfavorieten maar daar reken ik meteen ook Annemarie Worst, Lucinda Brand, Yara Kastelijn en Marianne Vos bij”, vervolgde Alvarado. “We zien wel hoe het loopt komende zondag. Met Gullegem en Brussel pak ik op één weekend twee overwinningen. Ik trek al zeker als leidster naar de slotcross van het regelmatigheidscriterium. Eigenlijk kan het met mijn huidige voorsprong niet meer mislopen en reken ik op de eindzege.”

Sanne Cant kijkt uit naar de kampioenschappen: “Het begint er steeds beter uit te zien”

En daar is nummer tien! Ook in Brussel staat er geen maat op Ceylin del Carmen Alvarado
Foto: GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Sanne Cant start volgende week zondag als dé topfavoriete op het Belgisch kampioenschap veldrijden in Antwerpen. Tijdens de laatste generale repetitie voor dat BK, de Brussels Universities Cyclocross, werd wereldkampioene Cant zondag derde.

“Er zat vandaag niet meer in dan een derde plaats”, was Cant eerlijk na afloop. “Ik ben met een plan bezig en dat lijkt stilaan te werken. Ik leef meer en meer naar het WK in Zwitserland toe. Maar eerst is er komenfe zondag het Belgisch kampioenschap. Het ziet er alsmaar beter en beter uit.”

Het parcours van het Belgisch kampioenschap zou echt iets voor Cant moeten zijn. “Ik ben deze week eens in de buurt van het BK gaan wandelen en zag tot mijn grote ontsteltenis dat er bijna geen zand lag. Zeer jammer dat er zo weinig zandstroken in het parcours zitten. Misschien kunnen de organisatoren daar nog iets aan doen. Het is per slot van rekening toch een Belgisch kampioenschap. Dan mogen er wat stroken inzitten waar er afscheiding kan gemaakt worden. Of misschien willen ze de titelstrijd in een massasprint zien uitmonden. Ik verwacht veel tegenstand van Laura Verdonschot en Ellen Van Loy. Loes Sels is aan een mindere periode bezig. Maar ik hoop toch met haar het podium te kunnen delen.”

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN