Karolien Debecker maakt rentree na maandenlange radiostilte

Foto: © VRT Joost Joossen

Karolien Debecker (40) komt weer boven water. De Radio 1-presentatrice nam in mei vorig jaar afscheid van haar ochtendprogramma en stond sindsdien aan de zijlijn. Maar vanaf morgen gaat ze weer de ether in met een gloednieuwe show. “Ik voel de adrenaline al opborrelen.”

Met luide trom maakte Karolien Debecker in 2018 de overstap van MNM naar Radio 1, waar ze in het ochtendblok de grote schoenen van Jan Hautekiet moest vullen. Dat deed ze met Bij Debecker, een interactieve show waarin luisteraars hun verhalen konden delen. Een pittig format, bleek snel. Te pittig, want na amper tien maanden gaf Debecker er de brui aan.

“Gezondheid gaat altijd voor”, vertelde ze in mei vorig jaar. “Ik maak Bij Debecker graag, het is een bijzonder intens programma. Maar het tempo ligt hoog, en dat is moeilijk te combineren met mijn gezinsleven.” In september zou Debecker terugkeren met een avondshow, Dwars. Maar die plannen werden op de lange baan geschoven. “Er is niets aan de hand met Karolien zelf, maar het format bleek meer voorbereiding te vragen dan gedacht”, klonk het bij VRT. “Dan is het beter om het even uit te stellen en meteen goed te beginnen, dan met half werk te komen aanzetten.”

Spannend

Uiteindelijk kwam Dwars nooit van de grond en verdween Debecker stilletjes naar de achtergrond bij Radio 1. Tot nu. Vanaf morgen presenteert ze de nieuwe show Achter de feiten, waarin ze op zoek gaat naar de menselijke verhalen achter de actualiteit. “Ik laat geen experts of politici aan het woord, wel de mensen waarover het nieuws gaat”, zegt Debecker. “Zij kennen de andere kant van het verhaal en zijn ervaringsdeskundigen. Zo’n nieuw programma is natuurlijk altijd spannend. Ik voel al enorm veel adrenaline opborrelen.”

Debecker neemt elke week van dinsdag tot en met donderdag haar vaste stek weer in. Bij Radio 1 zijn ze blij met de terugkeer van hun leading lady. “In een show als Achter de feiten kan Karolien haar sterkte uitspelen: luisteren naar wat mensen bezighoudt”, zegt nethoofd Jan Knudde. “Ze kan de juiste vragen stellen en zich inleven in de situaties van die mensen. Ik ben heel benieuwd naar de eerste uitzendingen.”

Door dvg, eadp