Dit zijn de winnaars van de Golden Globes, Netflix is grote verliezer

Bron © BELGA, CNET

In Los Angeles zijn zondagavond de Golden Globes uitgereikt. Game of thrones kon geen laatste prijs in de wacht slepen, winnaars waren de reeksen Chernobyl, Fleabag en Succession en de films Once upon a time in Hollywood, Rocketman, Joker en 1917. Verliezer van de avond was Netflix, dat slechts twee nominaties kon verzilveren.

Game of thrones was de grote verliezer van de avond: de enorm populaire reeks had maar één nominatie achter zijn naam, met Kit Harington als kanshebber voor beste acteur, maar hij kon die niet verzilveren.

Met drie prijzen, waaronder beste musical of komedie, werd de film Once upon a time in Hollywood de grootste winnaar. Brad Pitt werd bekroond als beste acteur in een bijrol, Quentin Tarantino werd beloond voor zijn screenplay.

De Amerikaans-Britse oorlogsfilm 1917 van de Britse regisseur Sam Mendes heeft de Golden Globe voor beste drama gewonnen. De film, met Dean-Charles Chapman en George MacKay in de hoofdrollen, haalde het veeleer onverwacht van enkele favorieten. 1917 vertelt het verhaal van twee Britse soldaten in de Eerste Wereldoorlog. Ze krijgen een op het eerste gezicht onmogelijke missie toegewezen. In een race tegen de klok moeten ze vijandelijk terrein betreden en een boodschap afleveren waarmee zij een dodelijke aanval op honderden soldaten kunnen voorkomen.

Dit zijn de winnaars van de Golden Globes, Netflix is grote verliezer
Foto: AP

Joaquin Phoenix

Joaquin Phoenix won de Golden Globe voor beste acteur in een drama voor zijn rol in Joker, de duistere karakterstudie waarin hij de psychisch zieke tegenstander van Batman speelt. Voor de 45-jarige Amerikaanse acteur is het al de tweede Golden Globe, na die voor zijn rol van Johnny Cash in Walk the Line in 2006. Joker, in een regie van Todd Phillips, kreeg op het filmfestival van Venetië in september de Gouden Leeuw voor beste film. De prent is omstreden vanwege de geweldscènes. Phoenix speelt de clown en komiek Arthur Fleck die in het verwaarloosde Gotham City afglijdt en een crimineel wordt.

Renée Zellweger won de Golden Globe voor beste actrice in een drama voor haar rol als Judy Garland in de biografische film Judy. Het was de eerste Golden Globe voor Zellweger, die in 2002 wel in de running was voor haar rol in Bridget Jones’s diary.

De langspeelfilm Parasite van de Zuid-Koreaan Bong Joon-ho won de Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film. De tragikomische film, die vorig jaar de Gouden Palm won in Cannes, vertelt het verhaal van het dagelijkse leven van een Zuid-Koreaanse familie van wie de leden allemaal werkloos zijn. Op een dag slaagt de zoon erin om privélessen Engels te mogen geven bij een steenrijke familie.

Netflix scoort amper

Netflix was de grote verliezer van de Golden Globes. De streamingdienst was liefst 17 keer genomineerd in 11 filmcategoriën. Marriage story, een film van Noah Baumbach met Scarlett Johansson en Adam Driver over een moeilijke scheiding, haalde de meeste nominaties binnen. Maar enkel Laura Dern kon de eer van de film hoog houden met haar Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol.

The Irishman kon evenmin de verwachtingen inlossen. Het maffia-epos van Martin Scorcese was vijf keer genomineerd maar kon geen enkele nominatie verzilveren. De derde Netflix-film The two popes, die vier keer genomineerd was, won ook geen enkele keer.

Netflix kon het gebrek aan filmprijzen ook niet goedmaken met prijzen voor zijn televisieaanbod. Enkel Olivia Colman werd beloond voor haar vertolking van de Queen in de Britse dramaserie The crown. Het was HBO dat met de belangrijke televisieprijzen aan de haal ging. De Amerikaanse betaaltelevisiezender won met Succession de prijs voor beste dramaserie en beste acteur in een dramaserie. Chernobyl kreeg de prijs voor beste miniserie en beste mannelijke bijrol in een miniserie (Stellan Skarsgård).

Dit zijn alle winnaars:

Beste film - drama: 1917

Beste prestatie door een actrice in een film - drama: Renée Zellweger, Judy

Beste prestatie door een acteur in een film - drama: Joaquin Phoenix, Joker

Beste film - musical of komedie: Once Upon a Time in Hollywood

Beste prestatie door een actrice in een film - musical of komedie: Awkwafina, The Farewell

Beste prestatie door een acteur in een film - musical of komedie: Taron Egerton, Rocketman

Beste prestatie door een acteur in een bijrol in een film: Brad Pitt, Once Upon a Time in Hollywood

Beste originele muziek - film: Joker - Hildur Guðnadóttir

Beste korte reeks of tv-film: Chernobyl

Beste prestatie door een actrice in een korte reeks of tv-film: Michelle Williams, Fosse/Verdon

Beste regisseur - film: Sam Mendes, 1917

Beste prestatie door een actrice in een tv-serie: Olivia Colman, The Crown

Beste prestatie door een actrice in een bijrol in een serie, korte reeks of tv-film: Patricia Arquette, The Act

Beste originele muzieknummer - film: “I’m Gonna Love Me Again,” Rocketman - Muziek door Elton John, tekst door Bernie Taupin

Beste tv-serie - musical of komedie: Fleabag

Beste prestatie door een actrice in een bijrol in een film: Laura Dern, Marriage Story

Beste film - animatie: Missing Link

Beste screenplay - film: Once Upon a Time in Hollywood - Quentin Tarantino

Beste prestatie door een acteur in een tv-serie: Brian Cox, Succession

Beste film - anderstalig: Parasite

Beste prestatie door een actrice in een tv-reeks -musical of komedie: Phoebe Waller-Bridge, Fleabag

Beste tv-serie - drama: Succession

Beste prestatie door een acteur in een bijrol in een serie, korte reeks of tv-film: Stellan Skarsgård, Chernobyl

Beste prestatie door een acteur in een korte reeks of tv-film: Russell Crowe, The Loudest Voice

Beste prestatie door een acteur in een tv-serie - musical of komedie: Ramy Youssef, Ramy

Meest recent