Theo Francken wil mondiale brandweermacht na bosbranden in Australië: "Dit is toch te gek voor woorden"

N-VA-kopstuk Theo Francken heeft in een post op Facebook gepleit voor een mondiale brandweermacht die bijvoorbeeld kan ingezet worden bij bosbranden zoals die in Australië. “Onze brandweermannen willen graag helpen, maar mogen niet. Te gek voor woorden”, schrijft Francken.

De bosbranden in Australië woeden in alle hevigheid verder, en Francken ziet het aantal branden wereldwijd toenemen. “Californië, Brazilië, Siberië, Australië... het wordt erger en erger”, schrijft hij. “Onze brandweermannen willen graag mee gaan helpen maar mogen niet. Dit is toch te gek voor woorden. Zware bosbranden in de Amazone, de Siberische wouden of de Australische bush gaan elke bewoner van deze aardbol aan.”

De N-VA’er pleit daarom voor “de uitbouw van een mondiaal brandweerinterventiekorps, een M-FAST brandweer, zeg maar”. Hij noemt dat een perfecte taak voor de Verenigde Naties, “en het is nuttiger dan dwaze pro-migratiepacten op te leggen”. “Met een stevige lening van de Wereldbank is veel mogelijk.”

LEES OOK. België past reisadvies voor Australië aan: Blijf weg uit Sydney en geteisterde gebieden

Solidariteitsactie

“Het is toch wraakroepend dat er op wereldschaal voldoende zwaar blusmateriaal (helikopters, vliegtuigen...) voorhanden is, maar dat het nu niet/te traag op de juiste plaats geraakt”, aldus Francken. “Dit moet dringend mondiaal gecoördineerd worden.”

Hij roept de VRT ook op om een solidariteitsactie te organiseren. “Dit is de grootste natuurramp in jaren. En zoveel Vlamingen wonen in Australië.”

BEKIJK OOK. Man filmt talloze zwartgeblakerde koala’s, kangoeroes en schapen die langs de weg liggen na bosbrand

bekijk ook

Man filmt honderden zwartgeblakerde koala's, kangoeroes en schapen die langs de weg liggen na bosbrand

 

Twee doden en duizenden Australiërs vast op strand door oprukkende bosbranden: “Wie nog in de stad is, is op zichzelf aangewezen”

 

Amazonewoud staat in brand: zo veel rook dat het in São Paulo voortdurend nacht lijkt

 
AANGERADEN