Vincenzo Nibali is de onveiligheid voor fietsers beu: “Dat is hier een slachting!”

Bron © Il Giornale

Foto: Photo News

Vincenzo Nibali is een misnoegd man. De Italiaan die alle grote ronden won in zijn carrière is niet te spreken over hoe gevaarlijk het voor een fietser is in zijn land.

De 35-jarige Nibali rijdt dit jaar niet langer voor Bahrain-Merida, maar voor Trek-Segafredo. De Italiaan heeft zijn zinnen gezet op de Giro en de Olympische Spelen, maar hoopt ook dat er wat gedaan wordt aan de verkeersregels in zijn land.

“Er is een echt probleem voor fietsers in Italië”, vertelt Nibali aan de Italiaanse krant Il Giornale. “Het is de trieste waarheid. Tijdens de kerstvakantie was ik in Fiuggi met mijn schoonfamilie. Ik besliste om voor het eten nog een trainingstochtje te gaan maken. Op de terugweg passeerde ik een plek waar een verkeersongeval gebeurd was met een jongen van amper 14 jaar, die in coma ligt. Onze wegen worden steeds gevaarlijker en de fietsers staan in de weg. De cijfers zijn gewoon gek: elke 40 uur sterft hier een fietser. En ondertussen wil niemand in het parlement er iets aan doen.”

Nibali eist verandering. “In 2016 verloor ik een jongen die in mijn jeugdteam reed (de 14-jarige Rosario Costa, red.). Die werd omvergereden voor de ogen van zijn vader. Een jaar later rouwden we om de dood van Michele Scarponi, maar er gaat eigenlijk geen dag voorbij zonder een ongeluk met fietsers. Het klopt dat de auto een kantoor geworden is en het gebruik van mobiele telefoons hebben we niet langer onder controle.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN