Onbetrouwbare deuren zetten druk op personeel psychiatrisch centrum FPC Gent

© Dennis De Smet

De problematische kamerdeuren in het forensisch-psychiatrisch centrum (FPC) in Gent leiden tot bijkomende druk op het personeel. Eind december bleek uit testen dat de kamers van patiënten niet betrouwbaar elektronisch sluiten. Sindsdien worden sommige deuren manueel met twee personeelsleden gesloten en betreden nachtploegen risicovolle afdelingen met meer medewerkers dan in de reguliere werking, om risicovolle situaties te vermijden.

De directie van het FPC kondigde “organisatorische maatregelen” aan nadat bleek dat een psychiatrisch patiënt zijn deur had kunnen manipuleren en zijn kamer had verlaten. Die maatregelen werden genomen om de veiligheid van het personeel te vrijwaren, maar betekenen ook bijkomend werk voor het personeel.

© Dennis De Smet

“We willen niet dat de veiligheid van medewerkers en patiënten in het gedrang komt”, zegt woordvoerder Sandra Vansteenkiste. “Daarom moeten we op de afdelingen waar de meest risicovolle patiënten verblijven, de werking aanpassen. Kamerdeuren worden waar nodig mechanisch gesloten. Waar dit gezien het risico wenselijk is, worden afdelingen met meer medewerkers betreden en voorzien we extra toezicht.”

Maar dat vraagt bijkomende inspanningen van het personeel. “Medewerkers moeten in deze complexe werkomgeving op een aangepaste manier werken om het veilig te houden. Dat zorgt voor extra druk”, klinkt het nog. “En dat men geen absolute garantie heeft dat patiënten niet uit de kamer kunnen komen op het moment dat de deur dicht is, zorgt voor een onveiligheidsgevoel.” De directie betreurt dat men “niet voor de volle 100 procent kan vertrouwen op de veiligheid die het gebouw zou moeten bieden”.

Onduidelijk hoelang nog

De Regie der Gebouwen, die het relatief nieuwe gebouw in 2014 in gebruik nam, kan niet zeggen wanneer een aannemer het probleem zal kunnen oplossen, maar verklaart dat de oorzaak ondertussen geïdentificeerd is en dat het gaat om een “specifiek, gelokaliseerd probleem dat niet veralgemeend mag worden naar alle patiëntenkamers”.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V), ook bevoegd voor de Regie der Gebouwen, zegt erg begaan te zijn met de centra voor geïnterneerden. “In samenspraak met de directie van het FPC is een tijdelijke oplossing uitgewerkt in afwachting tot de definitieve oplossing van de aannemers er is.”

“De Regie der Gebouwen en de betrokken firma werken op dit moment volop aan het technisch mankement aan de deuren”, vervolgt Geens. “Er is door de Regie onmiddellijk en correct gereageerd toen het technisch mankement opdook.”

Eerder probleem

Het probleem met de kamerdeuren volgt op een eerder probleem met 22 circulatiedeuren tussen verschillende afdelingen van de instelling, dat begin vorig jaar opdook. Dat probleem werd na een onderhoud met Geens aangepakt en is volledig opgelost, beklemtoont de minister. “Mocht daar een deur falen, kan die, mits het opnemen van de juiste maat, onmiddellijk worden besteld.”

Het FPC Gent biedt plaats aan 264 forensisch-psychiatrische patiënten die na een misdrijf ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten