Actievoerders ‘Extinction rebellion’ dreigen zich vast te lijmen aan auto’s op Autosalon

Bron © De Morgen

Foto: belga

‘Extinction rebellion’, de harde kern van de klimaatjongeren, gaat op zaterdag 18 januari een grote protestactie houden op de drukste dag van het Autosalon in Brussel. De actievoerders dreigen ermee zich vast te lijmen aan de tentoongestelde voertuigen en om met nepbloed te gooien, zo meldt De Morgen.

“In 2016 heeft Dieselgate (het schandaal over de manipulatie van uitstoottesten door autobouwer Volkswagen, nvdr.) al de roekeloosheid en de onbetrouwbaarheid van de automobielsector aangetoond. Nu, geconfronteerd met de onbetwistbare realiteit van de opwarming van de aarde, proberen autofabrikanten zich te profileren als voortrekkers van een duurzame mobiliteit”, verklaarde ‘Extinction rebellion’ eerder al in een persbericht.

Door het Autosalon te verstoren, willen de betogers het motto van deze editie aan de kaak stellen, ‘Soft mobility’. Ze noemt dat een “nieuwe leugen” van de auto-industrie om hun klanten te misleiden en hun bedrijfsmodel in stand te houden. “Ondanks alle nieuwe elektrische, hybride of andere zogenaamde groene en zero-emissie uitvindingen van autofabrikanten zal dat een belangrijke oorzaak van de klimaat- en milieucrisis blijven.”

Op zaterdag 18 januari trekken de betogers naar het “Leugensalon” en nodigen iedereen uit om deel te nemen aan hun “geweldloze, doch disruptieve acties”. De protesten zullen onder meer speeches en acties op de parkings in de buurt van het Autosalon inhouden, maar sommige actievoerders zullen zich ook vastlijmen aan de tentoongestelde voertuigen en gooien met nepbloed, zo staat de lezen in een mail van de protestgroep.

Er wordt benadrukt dat de individuele bezoeker niet geviseerd zal worden, maar toch maakt de organisatie van het Autosalon zich zorgen. “Zo kan er paniek ontstaan en dat is uiterst gevaarlijk in zo’n grote massa”, zegt Joost Kaesemans.

Door mtm
AANGERADEN