NASA ontdekt nieuwe planeet die mogelijk bewoonbaar is

Bron © Nasa, CNN

Telescoop TESS, de “planetenjager” van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft voor het eerst een mogelijk bewoonbare planeet ontdekt. Het gaat om ‘TOI 700 d’, een planeet die ongeveer even groot is als onze aarde en in de “bewoonbare” zone van het universum ligt.

LEES OOK. Allemaal naar Mars in 2020: waarom volgend jaar iedereen naar de planeet trekt (+)

TESS, voluit Transiting Exoplanet Survey Satellite, wordt sinds midden 2018 ingezet om het heelal af te speuren naar bewoonbare planeten buiten ons zonnestelsel. Na anderhalf jaar heeft die zoekactie voor het eerst resultaat opgeleverd: op een bijeenkomst van de American astronomical society in Hawaï werd de ontdekking van de ‘TOI 700 d’ bekendgemaakt.

‘TOI 700 d’ maakt deel uit van een cluster van vier planeten die rond de koude rode dwerg (een ster die nauwelijks nog licht uitstraalt) TOI 700 draait en is iets meer dan honderd lichtjaar van onze aarde verwijderd.

Opmerkelijk aan ‘d’ is dat het hemellichaam in de levensvatbare zone rondom de ster wentelt. Dat betekent op een afstand waar vloeibaar water op het oppervlak mogelijk is. Meer nog, ‘d’ lijkt heel erg op de aarde. De planeet is ongeveer twintig procent groter dan de aarde, draait in 37 (aardse) dagen rond zijn as en krijgt 86 procent van de energie zoals wij die krijgen van onze ster. Eén kant van de exoplaneet is steeds naar de ster gericht, zoals de maan naar ons.

Er zijn vroeger reeds aarde-achtige planeten in een levensvatbare zone gevonden, onder andere, mede door Belgische vorsers, in het TRAPPIST-1 systeem. Voor TESS is het een primeur.

‘TOI 700 d’ is een topkandidaat voor verder onderzoek.

Door mtm
AANGERADEN
Meest recent