Agentschap Wegen en Verkeer lanceert nieuwe informatiecampagne over ritsen

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Lubbeek -

Onder het motto ‘rits vooraan, file zo gedaan’ heeft het Agentschap Wegen en Verkeer dinsdag in Lubbeek in aanwezigheid van Vlaams minister van Verkeer Lydia Peeters (Open VLD) een infocampagne gelanceerd over hoe ritsen werkt. Langs snel- en gewestwegen prijken een maand lang campagnebeelden. Op www.ritsendoejezo.be vindt men meer gedetailleerde info.

Alhoewel ritsen sinds 2014 verplicht is op plaatsen waar er een rijstrook wegvalt en het verkeer sterk vertraagt, blijkt uit onderzoek van VIAS dat 1 op de 5 bestuurders nog steeds niet weet hoe het precies werkt. Bijna 4 op de 10 bestuurders merken elke dag hoe andere bestuurders op een foute manier ritsen, iets waaraan 84 procent zich stoort. Uit hetzelfde onderzoek blijkt echter ook dat 88 procent voorstander is van het systeem omdat het onder meer voor vlotter verkeer zorgt.

LEES OOK. Voor eens en voor altijd: zo moet je ritsen

Bij correct ritsen blijft de bestuurder op de wegvallende rijstrook rijden tot zo’n 50 meter voor de versmalling om vervolgens in te voegen op de rijstrook waar het verkeer zich verderzet. De bestuurders, die zich reeds op deze rijstrook bevinden, moeten hierbij vrijwillig beurtelings ruimte maken om te laten invoegen. Het AWV raadt de invoegende bestuurders aan hun snelheid vanaf 300 meter voor de versmalling aan te passen aan de snelheid van de voertuigen op de aanliggende strook en in te voegen zonder te remmen zodat het verkeer vlot kan blijven doorrijden.

“Niet-correct ritsen is een grote irritatie in het verkeer. Terwijl het een zeer hoffelijk principe is: alle rijstroken worden volledig tot op het einde benut en om de beurt krijgen de weggebruikers voorrang. Rechtvaardiger kan bijna niet. Ritsen zorgt zo voor een vlotte doorstroming en voor een veiliger verkeer”, aldus minister Lydia Peeters dinsdag in Lubbeek.

Niet correct ritsen is een overtreding van de eerste graad en wordt bestraft met een boete van 58 euro.

AANGERADEN