België en Europa bieden hulp aan voor bosbranden in Australië

Bron © BELGA

Foto: AFP

De Europese Unie en de lidstaten zijn bereid meer te doen om de bosbranden in Australië te helpen bestrijden. Dat heeft Europees Raadsvoorzitter Charles Michel dinsdag aangegeven op Twitter.

“Ik heb premier Scott Morrison elke vorm van bijstand aangeboden bij het bestrijden van de bosbranden. We steunen alle Australiërs die getroffen worden door deze ramp van ongeziene omvang”, zo tweette Michel. Tot dusver heeft de Europese Unie kaarten aangeleverd die helpen bij de reddingsoperaties.

Australië wordt al sinds september geteisterd door verwoestende bosbranden. Ze hebben intussen een gebied dubbel zo groot als België (63.000 vierkante kilometer) in de as gelegd. 25 mensen en honderden miljoenen dieren zijn om het leven gekomen. Koelere temperaturen en wat neerslag brengen nu even soelaas, maar later deze week worden weer temperaturen van 40 graden Celsius en meer verwacht.

Ook België

België staat klaar om Australië te helpen in de strijd tegen de bosbranden. Dat zegt premier Sophie Wilmès op Twitter. Volgens Wilmès legt België via minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) “de nodige contacten met de bevoegde autoriteiten” en wil België “in deze tragische tijden solidair zijn met de Australische bevolking”.

De Australische ambassadeur voor België, Justin Brown, verwelkomt dinsdag het aanbod van de Belgische regering om hulp te bieden in de strijd tegen de zware Australische bosbranden. De ambassade kreeg naar eigen zeggen ook al vele vragen van Belgische burgers die graag een gift willen doen en beveelt daarom enkele organisaties aan.

Brown zegt dinsdag in een reactie dat nu bestudeerd moet worden welke middelen Australië nodig zou hebben alvorens besproken wordt hoe “op de meest nuttige manier” hulp aangewend kan worden. “We hebben zelf een grote capaciteit om bosbranden aan te pakken, maar ieder aanbod is welkom”, zegt Brown.

Een moeilijkheid is wel dat de situatie in Europa erg verschilt van die in Australië. Ook daarom is in eerste instantie beroep gedaan op brandweermannen uit de VS, die ook in het verleden al de Australische brandweer kwamen versterken tijdens het seizoen van de bosbranden.

De ambassade kreeg de voorbije dagen naar eigen zeggen eveneens al verschillende vragen van burgers die een gift willen doen, maar niet goed weten aan wie. Ze schuift daarom zes organisaties naar voor: het Australische Rode Kruis (’Australian Red Cross’), het Leger des Heils (’The Salvation Army’), brandweerdiensten NSW Rural Fire Service, Country Fire Association of Victoria en South Australia Country Fire Service, en WIRES, een organisatie die zich inzet voor dieren in het wild.

“Dit zijn de grootste nationale goede doelen. We raden burgers die graag gul willen zijn aan om hen te steunen”, zegt Brown.

AANGERADEN