Nabestaanden slachtoffers van geweld schrijven brief aan advocaat Marc Dutroux: “Bijzonder arrogante uitspraken”

Foto: Het Belang van Limburg

Verschillende slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van geweld hebben in een open brief aan de advocaat van Marc Dutroux gereageerd op diens oproep om een levenslange gevangenisstraf af te schaffen in ons land. Volgens meester Dayez is Dutroux geen monster. “Hij heeft spijt, alleen kan hij zijn gevoelens niet uiten naar de buitenwereld toe.”

Gino Russo, de papa van de door Dutroux vermoorde Mélissa, deelde vorige week oude beelden van zijn dochter. Het was zijn antwoord op de vraag of Dutroux ooit vrij moet komen.

LEES OOK. Vader van Dutroux-slachtoffer Melissa deelt pakkende beelden vanop oude videocassettes

Paul en Betty Marchal, ouders van de vermoorde An, volgden zijn voorbeeld. Ook andere nabestaanden van slachtoffers van geweldmisdrijven willen zich niet onbetuigd laten.

LEES OOK. Paul Marchal deelt kinderfoto’s van vermoorde dochter An

In een open brief die ook onze collega’s van Het Belang van Limburg kregen, zeggen de ouders van slachtoffers van Marc Dutroux, van Ronald Janssen, maar ook de ouders van de vermiste Elke Wevers en Nathalie Geijsbregts en bendeslachtoffer David Van de Steen dat “plegers van misdaden voor de rest van hun leven opsluiten, niets uit haalt. Ze worden er niet beter op, integendeel. Dat is de mening van de advocaat van kindermoordenaar Dutroux. Waar hij die wetenschap vandaan haalt, legt de advocaat niet uit. Voor ons komt dit bijna over als een appel aan potentiële misdadigers namelijk doe maar waar jullie zin in hebben, de eventuele gevangenisstraf is te verwaarlozen.”

Ook het gevangeniswezen krijgt kritiek van de advocaat. Ze doen hun werk niet goed want de veroordeelden die ze herbergen en begeleiden worden geen betere mensen. Over een alternatief voor het ontnemen van de vrijheid, zwijgt de man in alle talen. Volgens hem is er dus geen. Enkel een korte detentie zou adequaat zijn.

“Mochten de bevoegde autoriteiten zijn standpunt delen, dan zou dit alleszins een grote barrière wegnemen en bijna een uitnodiging inhouden voor het plegen van strafbare feiten. In een samenleving waarin het elke dag moeilijker en duurder wordt om de veiligheid te garanderen, zijn dit wel bijzonder arrogante uitspraken”, klinkt het nog.

Nabestaanden slachtoffers van geweld schrijven brief aan advocaat Marc Dutroux: “Bijzonder arrogante uitspraken”
Marc Dutroux verdient volgens zijn advocaat Bruno Dayez nog een kans Foto: rr

“Als slachtoffers en nabestaanden moeten wij hiertegen dan ook met klem protesteren. Enerzijds moet het schofferen, tergen en compromitteren van de slachtoffers onmiddellijk stoppen en anderzijds moet er een evenwicht komen in de behartiging van de belangen van daders en slachtoffers. Niet elk slachtoffer heeft dezelfde noden maar voor ze allemaal zijn oprechte spijt, schuldinzicht en het vernemen van de waarheid onontbeerlijk om de dramatische gebeurtenissen enigszins te kunnen plaatsen.”

De brief is eigenlijk een antwoord op de open brief die Bruno Dayez, de advocaat van Marc Dutroux, publiceerde.

Dayez kreeg in oktober toestemming van het gerecht om zijn cliënt aan een nieuw psychiatrisch onderzoek te onderwerpen, met het oog op een eventuele vervroegde vrijlating. “De invrijheidsstelling van meneer Dutroux is vooral van symbolisch belang”, schreef Dayez in zijn open brief. “Net zoals de zaak-Patrick Henry (Franse kindermoordenaar die in 1977 tot levenslang werd veroordeeld, nvdr.) leidde tot de afschaffing van de doodstraf in Frankrijk, zou zijn vrijlating moeten resulteren in de afschaffing van de levenslange gevangenisstraf.”

Toch is Dayez zich naar eigen zeggen bewust van de kleine kans dat Dutroux ooit vrijgelaten wordt, want “de rechters van de strafuitvoeringsrechtbank zouden opmerkelijke moed aan de dag moeten leggen om in te gaan tegen een overgrote meerderheid.”

Volgens Dayez verdient zijn cliënt nochtans die tweede kans. Maar daar denken de ouders van zijn slachtoffers uiteraard anders over.

Door tg
AANGERADEN