Stad wil inwoners betrekken bij bouw nieuw stadhuis: “Het moet een thuis worden voor elke Roeselarenaar”

  • Het oude politiekantoor maakt straks plaats voor een nieuw stadskantoor.
Roeselare -

Het stadsbestuur van Roeselare wil via een vragenlijst alle inwoners betrekken bij het ontwerp van het nieuwe stadhuis. Enkelen krijgen zelfs de kans om de aanstelling van het ontwerpteam bij te wonen. Het nieuwe stadhuis moet tegen 2024 af zijn.

In 2024 wil Roeselare op de huidige locatie aan de Botermarkt een nieuw modern en open stadhuis in gebruik nemen. De totale site omhelst het gebied tussen de Botermarkt, de Grote Markt, de Zuidstraat en de Patersstraat. Ook de voormalige politiekantoren maken hier deel van uit. Die zullen straks gesloopt worden voor een nieuw gebouw. Het historische gedeelte van het stadhuis, dat door Unesco als werelderfgoed beschermd is, zal blijven bestaan en dienst doen als ontvangstruimte.

Binnenkort beslist een jury van experten welk ontwerpteam het nieuwe stadhuis mag tekenen en daarbij wil het stadsbestuur ook de hulp van de inwoners inschakelen. “We vinden het belangrijk om iedereen te betrekken bij het proces en hen op geregelde tijdstippen op de hoogte te brengen van de vooruitgang. Het nieuwe stadhuis moet letterlijk een ‘thuis’ worden voor iedereen in de stad”, zegt schepen Tom Vandenkendelaere (CD&V).

Het stadsbestuur vraagt de input van de inwoners via een online vragenlijst. Daarnaast krijgen enkele Roeselarenaars de kans om er bij te zijn als de ontwerpen voor het eerst worden voorgesteld. “Op die manier kunnen inwoners een blik achter de schermen krijgen. Maar evengoed zijn we benieuwd naar hoe burgers, medewerkers en eindgebruikers die nog niet eerder bij het traject werden betrokken, deze voorstellen zullen ervaren.”

Dag vrijmaken

Ondertussen zijn de kandidaat-ontwerpers bekend. Uit de vijftien kandidaten werden vier ontwerpteams geselecteerd die hun idee op 24 januari komen voorstellen. Op het einde van de dag kunnen de aanwezigen hun opmerkingen en inzichten over deze ontwerpen bezorgen aan de jury van experten. “We willen de procedure zo open en transparant mogelijk laten verlopen als wettelijk toegestaan is. Daarom geven we wat inkijk aan burgers die hier interesse in hebben”, zegt de schepen.

Wie interesse heeft moet zich kunnen vrijmaken op woensdag 22 januari van 18 tot 19 uur en op vrijdag 24 januari van 7.30 tot 19 uur. De geselecteerden worden op 15 januari op de hoogte gebracht.

De vragenlijst invullen kan op de website van de stad: www.roeselare.be.

Door Steven Leenknegt