Kobe Ilsen trapt tweede seizoen van ‘Op één’ af met flink wat alcohol: “Er is een constante, dat de mens op zoek is naar een roes”

In de eerste aflevering van een nieuw seizoen ‘Op één’ gaat Kobe Ilsen langs bij de best en slechtst scorende landen in een bepaalde categorie. Foto: VRT

Drinken we te veel? Kobe Ilsen checkt het in de aftrap van het tweede seizoen van Op één. Het afgelopen jaar trok hij opnieuw naar zestien landen, telkens de beste en slechtste van de klas in een bepaalde categorie.

We kennen allemaal wel landgenoten die flink wat alcohol kunnen verzetten. Maar er zijn landen waar ze nog een pak meer drinken. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie, die het alcoholverbruik wereldwijd heeft onderzocht, komt Moldavië uit de bus als het land met de zwaarste drinkers. Dat vraagt om een bezoekje van Ilsen. “Er is één constante in de eerste aflevering”, zegt die. “De mens is op zoek naar een roes. Een vlucht van het alledaagse. Alcohol is de sociaal aanvaarde drug die ons even wegtrekt van de realiteit. Fijn als je zo even wil feesten en vieren, maar tegelijk heel pijnlijk als het een hele samenleving ontwricht. Dat heb ik in Moldavië gezien. Een gruwelijke wake-upcall.” Na zijn belevenissen in Moldavië zakt Ilsen af naar Libanon, waar de inwoners het minst alcohol nuttigen. Wat kunnen wij van hen leren?

Later onderzoekt Ilsen ook nog de luchtkwaliteit, verkeersveiligheid en vleesconsumptie. “Ik ging voor dit programma graag naar Zuid-Amerika”, vertelt de presentator. “Er hangt daar een erg goeie vibe. De mensen zijn er bijzonder aangenaam en vriendelijk. Qua werk is het er bijvoorbeeld beter dan in Azië. Daar zijn mensen zeer prestatiegericht, wat het er moeilijk werken maakt. Mensen zijn er vriendelijk en gedienstig, maar mogen geen nee zeggen. In een professionele context geeft dat vroeg of laat problemen.”

Op Eén, Eén, 20.40 uur

Door Wout Desmytere
AANGERADEN