VS willen geen oorlog starten met Iran, maar zijn wel bereid er “een af te maken”

© AP

De Verenigde Staten willen de spanningen met Iran doen afnemen, maar wanneer Teheran een oorlog uitlokt zijn de VS wel bereid die “af te maken”. Dat heeft de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper dinsdag verklaard in een interview met de nieuwszender CNN.

“We zouden willen dat het tot een de-escalatie van de situatie komt en dat Teheran met ons de discussie aangaat over een betere manier om vooruit te komen”, zo verklaarde hij. Tegelijkertijd beklemtoonde Esper dat de VS rekening houden met Iraanse “represailles”.

Esper verdedigde ook de omstreden beslissing om de Iraanse generaal Qassem Soleimani met een droneaanval in Irak uit de weg te ruimen. “Hij bevond zich ondubbelzinnig op het slagveld. Hij was een legitiem doelwit”, zegt de minister. Het bewijs dat hij van plan was om een aanval op Amerikaanse doelwitten te ondernemen, is volgens Esper “overtuigend”. “Ik denk dat het maar een kwestie van dagen was, zeker niet meer dan weken.”

Tot slot benadrukte hij nogmaals dat het Amerikaanse leger niet van plan is om zich onmiddellijk terug te trekken uit Irak. “Ons beleid is niet veranderd. We verlaten Irak niet.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten