Geen transfer naar Anderlecht voor Yohan Boli: aanvaller verlaat STVV voor Qatar

Foto: Boumediene Belbachir

Yohan Boli (26) heeft zijn gedroomde transfer beet. De aanvaller van STVV verliet het trainingskamp van STVV om zijn medische testen te gaan afleggen bij Al Rayyan Sports Club, de huidige nummer twee uit Qatar De leemte die de Franse Ivoriaan na 4,5 seizoenen STVV nalaat, is groot. De Kanaries verliezen niet alleen hun topschutter maar ook hun sfeermaker.

Boli en STVV, het vormde een lang en bij momenten woelig huwelijk. Toen de aanvaller in de zomer 2015 zijn kribbel zette, kwam hij over van derdeklasser Verviers. Velen fronsten de wenkbrauwen bij die overgang maar Boli antwoordde al snel met zijn voeten. Onder toenmalig trainer Yannick Ferrera brak hij helemaal door in eerste klasse. Maar Boli in STVV-shirt was niet altijd peis en vree. Eerst Ivan Leko en daarna Jonas De Roeck verbanden hem allebei even naar de B-kern wegens uiteenlopende redenen. En dan was er nog dat ene incident met Fabien Tchenkoua…

(Lees verder onder de foto)

Geen transfer naar Anderlecht voor Yohan Boli: aanvaller verlaat STVV voor Qatar
Yohan Boli nam woensdagnamiddag voor zijn vertrek emotioneel afscheid van zijn maatje Jordan Botaka. Foto: Pieter Vanlommel

Oliedollars

Onder Marc Brys leefde Boli echter weer helemaal op. Na een goed seizoen had hij vorige zomer zijn zinnen gezet op een vertrek. Een lucratieve transfer naar Al-Duhail uit het Midden-Oosten ketste toen in extremis af, nu heeft de aanvaller dus wel beet. Zijn contract op Stayen loopt in de zomer af, dan zou hij een vrije speler zijn. Maar zo ver komt het dus niet. Er kwam immers opnieuw een club uit het Midden-Oosten plots op de proppen: Al Rayyan Sports, de huidige nummer twee uit Qatar.

Kassa-kassa dus voor STVV, maar zelf wordt de spits er ook niet slechter van. Met deze move plaatst de man die ook in de belangstelling van onder meer Anderlecht stond oliedollars boven ambitie. Op zijn 26ste zal hij naar verluidt een betere aanbieding nooit meer krijgen, zijn keuze is dus begrijpelijk.

Hoe dan ook betekent deze uitgaande transfer een groot verlies voor STVV. Boli was al enkele seizoenen de onbetwiste aanvalsleider van STVV maar vooral dit seizoen scheerde hij hoge toppen. Voor Nieuwjaar was hij goed voor tien doelpunten in zeventien competitiewedstrijden. Het leverde hem selecties voor de Ivoriaanse nationale ploeg op en de interesse van tal van clubs uit binnen- en buitenland.

Hard werkende grappenmaker

Behalve zijn doelgerichtheid zullen ook zijn snelheid en balvastheid danig gemist worden in de Truiense aanval. En, niet te vergeten, de immer goedlachse spits lag ook bijzonder goed in de groep. Met Boli in de buurt was een frats nooit veraf, wat hem erg populair maakte bij ploegmaats en supporters. Maar de man bracht ook een voorbeeldige mentaliteit op de mat. Zijn werkethiek werd meermaals geprezen door de in november ontslagen Marc Brys.

De grote leemte die Boli nalaat, zal nu opgevuld moeten worden. In de wedstrijden waarin de sleutelspeler niet aan de aftrap verscheen, bleek al hoe belangrijk hij is voor dit elftal. In de zoektocht naar een vervanger heeft STVV een aantal pistes op het oog. De club wil echter nog niet tot actie overgaan voor de nieuwe sportieve staf zich erover heeft uitgesproken. Die is op dit trainingskamp druk in de weer met het grondig analyseren van de spelerskern. De nieuwe sportieve adviseur Kevin Muscat zal een belangrijke stem hebben in wie Boli moet vervangen.

Geen transfer naar Anderlecht voor Yohan Boli: aanvaller verlaat STVV voor Qatar
Boli verliet woensdagnamiddag het trainingskamp van STVV. Foto: Pieter Vanlommel
Geen transfer naar Anderlecht voor Yohan Boli: aanvaller verlaat STVV voor Qatar
Boli verliet woensdagnamiddag het trainingskamp van STVV. Foto: Pieter Vanlommel
Geen transfer naar Anderlecht voor Yohan Boli: aanvaller verlaat STVV voor Qatar
Yohan Boli dinsdag in overleg met sportief directeur André Pinto. Foto: Boumediene Belbachir
Door Jürgen Geril, Pieter Vanlommel
AANGERADEN