Kristoff kwam in eerste week van de Tour de France zes kilo bij: “We werden niet genoeg opgevolgd”

© BELGAIMAGE

Alexander Kristoff past dit jaar voor het eerst sinds 2012 voor de Tour de France. Zijn team UAE Team Emirates trekt deze zomer in Frankrijk voluit de kaart van Fernando Gaviria in de sprints. Vorig jaar kon de sterke Noor zoals de rest van zijn ploeg geen potten breken tussen Brussel en Parijs.

Maarten Delvaux

Nee, het was in 2019 niet de Tour van Team UAE-Emirates. Ex-renner Thor Hushovd had daar een opmerkelijke verklaring voor: de verandering van sportdrank bij het team. Daardoor zou het lichaam te veel vocht hebben opgenomen, waardoor de renners zo’n drie kilogram bijkwamen. Tijdens en na de Tour wouden de renners niet te veel reageren op de geruchten, bij Cyclingnews doet Kristoff dat nu eindelijk wel. De 32-jarige Noor gaf toe dat hij op minder dan een week bijna zes kilogram bij kwam in de Tour.

“Er is veel gebeurd. Uiteindelijk stond de hele ploeg te zwaar. Ik begon de Tour met een gewicht van 77,9 kilogram. En enkele dagen later woog ik bijna 84 kilogram. Dan is het moeilijk om te presteren.”

“Ik denk dat het probleem was dat we te veel energie kregen. Dat is misschien moeilijk om te geloven, maar sommige dagen in de Tour de France zijn niet zo zwaar en als je dan te veel eet of drinkt krijg je simpelweg te veel calorieën binnen. Ons lichaam absorbeerde veel water en we kwamen enkele kilo’s bij, maar we kregen ook enkele kilo’s vet bij omdat we te veel aten. Misschien werden we niet genoeg gemonitord, maar onze ploegdokters denken dat ze nu de oorzaken en de oplossingen kennen. De ploeg zag wat er gebeurde en werkte eraan. In de Vuelta presteerde de ploeg al veel beter. De ploeg heeft een nieuwe voedingsdeskundige aangesteld, die ons meer advies geeft over wat we thuis moeten doen en tijdens de races worden we beter opgevolgd dan vroeger. Het was eenmalige fout en we zullen die niet opnieuw maken.”

“Ik een bierbuik? Het lijkt alleen maar zo”

Waarom lijkt het altijd alsof hij met een buikje rond rijdt? Optisch bedrog, zo gaf hij twee weken geleden in onze krant al aan. “Ik weet wat je bedoelt. Ik heb de foto’s van mijn overwinning in Wevelgem ook gezien. Fit ziet dat er niet uit. Maar het líjkt alleen maar op een bierbuik. (lacht) Ik adem altijd met mijn buik. Neem op het verkeerde moment een foto en het ziet er nogal bol uit. Ik heb ook altijd veel lucht in mijn maag; misschien heb ik een lichte glutenallergie. Ik zou dat kunnen laten controleren, maar ik ga het niet doen. Het risico is te groot dat ik dingen die ik nu heel lekker vind plots niet meer mag eten.” (lacht)

LEES OOK

Nu in het nieuws