Filmreporter Ward Verrijcken emotioneel tijdens bespreking ‘All of us’: “Zolang mogelijk uitgesteld om te gaan kijken”

In de bioscoop loopt sinds woensdag de Vlaamse film ‘All of us’. Die vertelt het verhaal van een psychologische zelfhulpgroep voor mensen met kanker in de terminale fase. Een zwaar thema dat niemand onberoerd laat, ook filmreporter Ward Verrijcken niet, zo zei hij tijdens zijn filmpraatje in ‘De ochtend’ op Radio 1. “Ik had er een beetje schrik voor om te gaan kijken.”

Elke woensdag komt Ward Verrijcken zijn beste filmtips van de week geven in De ochtend op Radio 1. Kwamen deze week aan bod: de nieuwe oorlogsfilm 1917, maar ook de Vlaamse film All of us met onder anderen Maaike Neuville, Barbara Sarafian en Joke Devynck in de hoofdrollen. Daarin draait het om mensen die zich verenigen in een psychologische zelfhulpgroep met hulp van een therapeute. Allen hebben ze één ding gemeenschappelijk: ze hebben kanker, en het is terminaal.

LEES OOK. RECENSIE. ‘All of us’ is niet de perfecte film over omgaan met de dood, maar de vraag is of die ooit gemaakt kan worden (+)

Een zwaar thema dat bij iedereen binnenkomt, zeker wanneer je zelf op dit moment confronteerd wordt met de ziekte. Dat is het geval met Verrijcken, vertelt hij bij presentator Xavier Taveirne. “Mijn vader is op dit moment heel erg ziek. Dus ik had er een beetje schrik voor om te gaan kijken. Mensen hebben me ook gewaarschuwd: let op, het komt heel hard binnen als je het van dichtbij meemaakt. Daarom heb ik het zolang mogelijk uitgesteld om te gaan kijken. Tot nu, tot ik het moest coveren voor mijn werk.”

“Net omdat ik het van dichtbij meemaak, kan ik alleen maar zeggen dat het heel bijzonder is. De eerlijke en harde toon werkt, maar het is zeer goed gedaan. Er is cinemakunst van gemaakt. Daarom vind ik het een geschenk in mijn leven, of voor de mensen die dit samen met mij meemaken.” Het ontging ook Taveirne niet dat zijn filmreporter emotioneel werd. “Als cinema dit nog met mij kan doen, ben ik vooral heel blij”, aldus Verrijcken, die al jaren in het vak zit. “Maar ook buiten de emotionele redenen, denk ik dat die twee films heel waardevolle cinema is om te gaan kijken.”

Door eadp