Bjarne Riis keert terug in het profpeloton als manager bij de ploeg van Victor Campenaerts: “Een van de beste teams ter wereld worden”

Foto: IMAGEGLOBE

Voormalig Tourwinnaar en ploegleider Bjarne Riis maakt zijn rentree in de UCI WorldTour. Wielerploeg NTT maakte bekend dat Virtu Cycling, waarvan Riis (55) een van de eigenaren is, mede-eigenaar wordt van de WorldTour-ploeg. NTT Pro Cycling is de nieuwe naam van de Zuid-Afrikaanse ploeg Dimension Data van teambaas Douglas Ryder. Riis wordt de nieuwe teambaas van NTT.

De Deen won de Ronde van Frankrijk in 1996, maar gaf later toe doping te hebben gebruikt. Hij was ploegleider van CSC, Saxo Bank en Tinkoff en werd in de afgelopen jaren ervan beschuldigd dat hij volledig op de hoogte was van dopinggebruik van verschillende renners uit zijn ploegen.

Riis had enkele jaren geleden al aangegeven met het bedrijf Virtu Cycling terug te willen keren in de WorldTour. De vrouwenploeg van Virtu Cycling boekte succes in 2019 met de Italiaanse Marta Bastianelli, die de Ronde van Vlaanderen won. Het team hield aan het einde van het seizoen echter op te bestaan.

Nu gaat hij het dus proberen bij de nieuwe ploeg van Victor Campenaerts. “Dit is een mooi moment voor onze organisatie”, zei de Deen woensdag op een persconferentie. “Ik ben enorm enthousiast over deze samenwerking en het potentieel ervan. Ik ben ervan overtuigd, na gesprekken met Douglas Ryder (die eigenaar blijft, nvdr.), dat we dit team naar een hoger niveau kunnen tillen. Onze ambitie is om één van de beste teams ter wereld te worden.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN