Eind januari mogelijk hervorming van sociale huurprijs

© Photo News

Eind januari komt er een evaluatie van de hervorming van de sociale huurprijzen en kan er mogelijk worden bijgestuurd. Dat zei Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) woensdag in het parlement na vragen van Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) en Maxim Veys (SP.A).

De hervorming van de sociale huurprijzen is nog een beslissing van de vorige Vlaamse minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA), met de bedoeling de berekening objectiever te maken. Concreet bepalen vanaf januari drie parameters de huurprijs van sociale woningen: de marktwaarde, de inkomsten van alle gezinsleden en een energiecorrectie. Ook de inkomensvervangende tegemoetkoming van inwonende gezinsleden wordt voortaan meegeteld in de berekening, en dat leidt tot protest. Veel sociale huurders stapten naar de ombudsman, omdat hun huur soms met 50 procent of meer omhoog gaat.

“We hebben op dit moment geen zicht op de concrete huurprijzen die mensen moeten betalen, dat is een kwestie van de huisvestingsmaatschappijen”, zei Diependaele woensdag. “We hebben gevraagd om eind deze maand een overzicht te krijgen, dan kunnen we de gevolgen beter inschatten”, aldus de minister. “We gaan dan ook kijken naar individuele gevallen en zien waar moet worden bijgestuurd. Daar staan we voor open.”

LEES OOK

Nu in het nieuws