Van bij de boer naar je bord: vijf keer lokaal eten in Gent
Een lekker restaurantje zoeken is één ding, ter plekke kunnen kiezen voor een gezonde en tegelijk ook lokale maaltijd is vaak moeilijker. Wij selecteerden vijf eerlijke adresjes in Gent, die producten van bij lokale boeren de hoofdrol geven in je bord of bowl.
Fans van plantaardig kunnen zich laten verrassen in deze origineel ingerichte pop-up. De kok kookt tot 28 februari vers en volgens het aanbod bij de boer, zo krijg je elke dag iets anders voorgeschoteld. Wie boerenkost kiest, kiest klassiek. Ga je voor het aardige gerecht, dan krijg je een meer gedurfde - even rijkelijke portie - op je bord. Take-away en catering (al dan niet met vlees) ook beschikbaar.
Place to be: Dampoortstraat 47
© vwh
Een beetje verderop, in dezelfde straat, staat een kom noedels in een bouillon naar keuze op je te wachten. Het keukenteam met een voorliefde voor Japan maakt er een prioriteit van om te werken met lokale gerechten. “Japans geïnspireerd, lokaal gecreëerd”, luidt het motto. Tips: proef zeker de gepekelde komkommer met zaadjes als gezond voorgerecht en pas op met de huisgemaakte pikante saus in je ramen. Die is naast heel lekker ook heel pittig.
Place to be: Dampoortstraat 11
© IG
Aan de Gentse stadsrand werd het buurtcafé De Druiftak een paar jaar geleden omgetoverd tot De Ganzerik, die je van buitenaf herkent aan de grafische roze neon. De gerechten worden hier geserveerd op doorzichtige, okergele bordjes en zijn creatief samengesteld met onder meer eitjes van een West-Vlaamse hoeve. Drink er gerust een artisanaal biertje of huisgemaakte komboecha bij. Tip voor wie vlees eet: de bloedworst op crackers en een toefje perenmousse is warm aanbevolen., samen met de worteldip
Place to be: Druifstraat 29
© IG
De naam verraadt het al: in dit restaurant, dat de eigenaars omschrijven als “een lokaaltje dat dienst kan doen als uw tweede living”, eet je maaltijden die zijn bereid met producten uit onze contreien. Verwacht je aan plantaardige gerechten, die mee evolueren met de seizoenen. De ingrediënten worden deels zelf geoogst in Gentbrugge of aangekocht bij boeren uit de nabijheid.
Place to be: Brabantdam 100
© IG
Diep in de Gentse wijk Patershol vind je dit kleine restaurantje, waar de keukenploeg focust op Belgische kwaliteitsproducten. Van Belgisch vlees van bij lokale boeren tot vis uit de Noordzee, groenten van de bioboer uit de streek en een ruime keuze aan artisanale streekbiertjes en natuurwijnen.
Place to be: Vrouwebroersstraat 5
© IG
Beste van Plus
Lees ook
Wetenschappers ontdekken trucje dat je helpt om sneller naar gezonde snacks te grijpen
Vleesconsumptie is niet overal in België hetzelfde: zij eten het minste vlees
“Drink twee liter water per dag” is bij zowat elke dokter te horen, maar is dat wel nodig?
Pluk je moestuin nog niet leeg: deze groenten winnen aan smaak en kwaliteit als je ze nog even laat staan
Video
Hoofdpunten
15.000 fietsers trotseren regen en wind in Ronde voor wielertoeristen, onder wie enkele bekende koppen: “Lastiger dan anders”
Minstens 50 tornado’s raasden in 24 uur tijd over de VS: al zeker 11 doden, honderden gewonden en gigantisch veel schade
Hij tekende een paar cijfertjes bij op de cheque en kwam buiten met 77 miljoen frank in cash: zelden werd iemand zo beetgenomen op 1 april
De winnaar van ‘Big Brother’ is bekend: Bart mag geldpot mee naar huis nemen
Autobestuurster rijdt via de sporen tramstation in Brussel binnen
Antiquair Paul De Grande kocht huis dankzij ‘Huizenjagers’: “Budget van 2 miljoen euro”
Snowboarder raakt bedolven onder sneeuw, maar skiër heeft bliksemsnelle reactie: “Net op tijd”
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”