Nederlandse kampioene Lorena Wiebes verdwijnt dan toch niet uit het peloton: renster krijgt (deels) haar zin in oorlog met ploeg

© Photo News

Het conflict tussen de Nederlandse wielrenster Lorena Wiebes en haar ploeg Parkhotel Valkenburg is dan toch opgelost. Het wielerteam spande wegens contractbreuk een kort geding aan tegen de regerend Nederlands kampioene, maar er komt geen rechtszaak. De pas 20-jarige Wiebes gaat tot 1 juni “weer koersen” voor het team. Daarna mag ze opkrassen.

Vincent Van Genechten

Wiebes kende een succesvol jaar in de kleuren van Parkhotel Valkenburg, met onder meer de Nederlandse kampioenentrui, de wegwedstrijd op de Europese Spelen en twee ritten in de Boels Ladies Tour. Dat sterke seizoen wilde ze graag verzilveren, maar haar contract loopt nog twee jaar door. “Ik wil een stap hogerop zetten”, klonk het eind december bij de NOS. “Ik heb daar ook met de ploeg over gepraat, maar de gesprekken hebben erg lang geduurd. De band met het management is daardoor zodanig slecht, dat ik niet meer voor deze ploeg wil rijden.”

Was er voor 1 januari geen doorbraak, moest Wiebes wachten tot 1 juni om een overstap te kunnen maken. En dus dreigde ze een half jaar van de fiets te blijven. “Of ik stap nu nog over naar een andere ploeg, of ik fiets een halfjaar niet”, was ze duidelijk.

© Photo News

1 juni

De deadline passeerde, waarna Parkhotel Valkenburg een kort geding inspande tegen de Nederlandse kampioene maar tot een rechtszaak komt het niet. Er werden duidelijke afspraken gemaakt en dus zal Wiebes tot 1 juni voor het team koersen.

“We hebben nu afspraken gemaakt dat ik zo min mogelijk last heb van het management om mij heen”, reageert de renster bij RTV Utrecht. “Gisteren was er een gesprek tussen mijn kamp en Parkhotel Valkenburg, maar daar kon ik zelf niet bij zijn omdat ik op trainingskamp ben op Gran Canaria. Ik weet niet precies wat er is gezegd, maar daar zijn ze wel tot een oplossing gekomen. Dat is fijn, want we zaten allebei niet te wachten op een rechtszaak.”

Er komt dus een ‘nieuw contract’ tussen Parkhotel Valkenburg en Wiebes, die na 1 juni de ruimte krijgt om te vertrekken naar een grotere ploeg. Volgens haar manager is er interesse van Team Sunweb, CCC-Liv, Movistar en Trek-Segafredo.

© koen fasseur

“Het is niet de meest ideale situatie, want ik had het liever anders gezien. Ik heb altijd gezegd dat ik niets tegen de meiden van Parkhotel Valkenburg heb. Mijn ambities en vooral mijn visie botste erg met het management. We hebben nu wel bepaalde oplossingen gevonden, voor het eerste half jaar. Het is duidelijk geweest dat ik weg wilde. Ik kijk nu nog niet zo ver vooruit, want ik wil zien wat in het akkoord staat. Dan kunnen we verder kijken welke wedstrijden ik ga rijden. Het scheelt een hoop. Ik ben blij dat er duidelijkheid is.”

Parkhotel Valkenburg reageerde via hoofdsponsor Jos van de Mortel bij De Limburger. “Een akkoord dat niemand tot tevredenheid zal stellen, maar opgelost is opgelost. Zie het als een tijdelijk akkoord. Voorlopig rijdt ze voor ons, maar er kan een moment komen dat ze naar een andere ploeg gaat. Haar contract wordt opengebroken en er wordt nu gewerkt aan een nieuwe overeenkomst.”

LEES OOK

Nu in het nieuws