Abonnee worden? Kies je leesformule

09/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Bart Tommelein haalde één tegenstander aan boord, maar ziet andere tegenkandidaten opduiken.  ISOPIX

Ook Els Ampe wil voorzitter van Open VLD worden

Eén tegenkandidaat kwijt, een andere erbij

Francesco Vanderjeugd is niet langer kandidaat-voorzitter bij Open VLD. Hij schaart zich achter die andere West-Vlaming, Bart Tommelein. Veel liberalen denken dat de voormalige viceminister-president moeilijk te bekampen wordt omdat hij tot het partijestablishment ­behoort, en uitgerekend de supporters van Vanderjeugd vinden nu dat er andere kandidaten moeten opstaan. Prompt duikt Els Ampe in de vrijgekomen ­ruimte.

Waarom zet Vanderjeugd zijn ­kandidatuur stopt

Nadat hij vorig jaar op de kieslijst een stap terug had gezet en niet verkozen werd, vreesde de Stadense burgemeester dat hij tegen 2024 helemaal uit de picture zou verdwijnen. Gaandeweg kwam hij echter tot het besef dat hij nog te licht woog voor het nationaal voorzitterschap. Vandaag zegt hij van Tommelein de belofte te hebben gekregen dat hij op het partijhoofdkwartier mee zal mogen beslissen over de politieke lijn, en dat hij volle bevoegdheid zal krijgen over partijvernieuwing en -organisatie, ledenparticipatie en congreswerking. In dat geval luidt de vraag bijna wat Tommelein nog zelf zal doen als hij voorzitter wordt.

Toen Vanderjeugd dinsdagavond laat op een vergadering van Open VLD Roeselare-Tielt zijn beslissing aankondigde, reageerden zelfs zijn streekgenoten verrast. Er volgde een geanimeerd gesprek. “Maar de meesten beseffen wel dat het beter is om de krachten te bundelen met Tommelein”, zei een aanwezige. Toch zijn veel supporters van Vanderjeugd, binnen en buiten West-Vlaanderen, not amused. Hij was toch diegene die tegen het partijestablishment zou opkomen en zou luisteren naar de basis? Onmiddellijk na de aankondiging zochten enkele aanhangers van Vanderjeugd, vooral jongeren en lokale mandatarissen, al naar een nieuwe kandidaat.

Vanwaar komt Els Ampe?

Els Ampe Open VLD “De partijtop luistert niet meer naar de basis”

Aan Els Ampe hadden de voormalige aanhangers van Vanderjeugd nu niet meteen gedacht, maar de Brusselse tracht wel in het gat te duiken dat die liet vallen. “De partijtop luistert niet meer naar de basis”, zegt ze. “Het is hoog tijd om een andere koers te varen.” Klinkt bekend. Ook Tommelein belooft trouwens dat hij beter wil luisteren naar de stem van de militant. Ampe, die als gepatenteerd buitenbeentje weinig vrienden heeft in het partijbestuur, legt daar ook de verklaring voor haar goeie verkiezingsresultaten. “Ik heb altijd al geluisterd naar wat de basis bezighoudt”, zegt ze.

Wie moet Tommelein vrezen?

Ampe jaagt Tommelein geen schrik aan. Hij vindt meerdere kandidaten geen slechte zaak, maar ziet toch liever niet een andere partijtopper opduiken. Huidig voorzitter Gwendolyn Rutten heeft volgens sommigen haar steun aan Tommelein al toegezegd. In dat geval zou haar mogelijk een ministerspost zijn verzekerd in de federale regering. Zelf geeft ze geen commentaar, maar volgens anderen overweegt ze nog steeds een derde mandaat. Toen ze verzaakte aan een Vlaamse ministerspost, wilde ze eerst vol voor de federale formatie gaan en dan pas beslissen over haar kandidatuur. Dat wordt door de aanslepende formatiegesprekken elke dag moeilijker, tenzij het partijbestuur een van de komende weken toch beslist om Ruttens mandaat eenmalig met maximaal drie maanden te verlengen.

Waar wacht Lachaert op?

Egbert Lachaert wacht mogelijk niet zo lang om zich in de strijd te gooien. Hij herhaalt dat hij “op dit moment” geen kandidaat is. De Oost-Vlaming blijft wel twijfelen over het juiste moment om zich opnieuw in de voorzittersstrijd te gooien. Met Tommelein als tegenkandidaat bestaat de kans dat hij nog eens in het zand bijt, en dat nu hij in de Kamer net fractieleider is geworden. Anderzijds: als Open VLD in de regering stapt, valt op die positie ­minder eer te rapen. Ook wordt Lachaert – zeker na de terugtrekking van Vanderjeugd – veel aan de mouw getrokken door andere Open VLD’ers om het toch te doen, zowel van de rechterzijde als van partijgenoten die een nieuwe wind willen laten waaien.

AANGERADEN