Canadese premier sluit niet uit dat Boeing werd neergeschoten

© AP

De Canadese premier Justin Trudeau sluit geen enkele piste uit in verband met de vliegtuigcrash van een Oekraïense Boeing woensdagochtend in Iran. Bij dat ongeval kwamen alles samen 176 mensen om het leven, onder wie 63 Canadezen.

Trudeau kreeg woensdag van journalisten de vraag of hij de mogelijkheid uitsluit dat de Boeing 737 van vliegtuigmaatschappij Ukraine International Airlines (UIA) werd neergeschoten, en antwoordde dat “hij dat niet kon”. “Het is gevaarlijk om te speculeren over de mogelijke oorzaken”, vervolgde de regeringsleider.

Kort na het opstijgen van het toestel op de luchthaven van Teheran “is er iets ongewoons gebeurd”, verklaarde op zijn beurt de Canadese minister van Transport, Marc Garneau. Ook hij weigerde verder te speculeren.

Conform het Verdrag van Chicago van de internationale burgerluchtvaart, valt het onderzoek naar de oorzaak van de crash onder de bevoegdheid van Iran. Nog volgens het verdrag hebben het land waar het toestel is ontworpen en gebouwd (de Verenigde Staten) en het land van de betrokken vliegtuigmaatschappij (Oekraïne) elk eveneens het recht om een geaccrediteerde vertegenwoordiger aan te wijzen die aan het onderzoek kan deelnemen.

“Omdat Canadese burgers het leven lieten” bij de ramp, heeft het Canadese overheidsagentschap dat belast is met het bevorderen van de transportveiligheid (de Transportation Safety Board) zelf ook een expert aangesteld die de feitelijke informatie die de Iraanse regering vrijgeeft, zal onderzoeken.

De Iraanse luchtvaartautoriteiten kondigden heel snel aan dat een technisch defect aan de basis van de crash lag, maar weigeren voorlopig de zwarte doos van het toestel vrij te geven. Volgens internationale experten zijn er aanwijzingen dat het toestel beschoten werd.

LEES OOK. Experts twijfelen aan officiële verklaring van vliegtuigcrash in Iran: “Aanwijzingen dat toestel werd neergeschoten” (+)

De Oekraïense Boeing 737-800 NG van luchtvaartmaatschappij Ukraine International Airlines stortte woensdagochtend kort na het opstijgen neer in de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran. De 176 inzittenden overleefden de crash niet. Het toestel was onderweg naar Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Aan boord waren naast 63 Canadezen ook 82 Iraniërs, 11 Oekraïners, 10 Zweden, 4 Afghanen, 3 Duitsers en 3 Britten.

Even voor de crash had Iran raketten afgevuurd op luchtmachtbasissen in Irak waar Amerikaanse troepen gelegerd zijn, waarna de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten vliegverkeer boven Iran en Irak schorsten. De verhoogde militaire activiteit en de spanningen in de regio zouden voor een “onbedoeld risico” kunnen zorgen door de “mogelijkheid van een misrekening of een foute identificatie”.

LEES OOK

Nu in het nieuws