In 42 procent van gemeenten zijn geen toiletten voor chauffeurs De Lijn

Bron © BELGA

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Vervoersmaatschappij De Lijn beschikt in 42 procent van de Vlaamse gemeenten niet over toiletten voor haar chauffeurs. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) op een vraag van Tom Ongena (Open VLD). De Lijn reageert dat het steeds oplossingen zoekt voor lokale problemen zodra ze gesignaleerd worden.

De Lijn stelt zelf toiletten ter beschikking voor chauffeurs die onderweg zijn. De vervoersmaatschappij heeft er zo 549, verspreid over heel Vlaanderen. De provincies Antwerpen en Limburg zijn het best voorzien. De medewerkers van De Lijn kunnen daarnaast gebruikmaken van de faciliteiten in hun eigen gebouwen, waarvan er 186 zijn verdeeld over Vlaanderen. Tot slot stelt De Lijn momenteel 134 mobiele toiletten ter beschikking van haar personeel. Voor de huur en het onderhoud daarvan werd vorig jaar 307.140 euro uitgegeven.

“Als goede werkgever moet De Lijn zorgen voor voldoende sanitaire faciliteiten voor haar werknemers”, zegt Ongena. “De voorbije jaren zijn er al heel wat inspanningen gedaan, maar toch zijn er in 4 op de 10 Vlaamse gemeenten nog steeds geen toiletten beschikbaar. Daarom zou De Lijn met die specifieke gemeenten het best in overleg gaan om tot snelle en pragmatische oplossingen te komen, zoals bijvoorbeeld het openstellen van de toiletten van gemeentelijke gebouwen of plaatselijke horecazaken.”

“We zoeken steeds een oplossing voor elk lokaal probleem, wanneer het ons gesignaleerd wordt”, zegt Inge Debruyne, woordvoerster van De Lijn. Volgens haar zit er een logica achter de verdeling van de toiletten. “De regel is dat er voorzien wordt in een toilet aan het begin- en aan het eindpunt van het traject dat de chauffeur aflegt”, aldus de woordvoerster. Meestal bevindt het toilet zich in een gebouw van De Lijn, aan de stelplaats bijvoorbeeld, maar als dat niet kan, wordt een alternatief gezocht bij bijvoorbeeld spoorwegmaatschappij NMBS of een handelszaak in de buurt van dat begin- of eindpunt. Als ook daar geen oplossing gevonden wordt, zijn er tot slot nog de mobiele toiletten als alternatief.

De woordvoerster van De Lijn betreurt dat het bericht over het toilettentekort De Lijn “opnieuw” in een slecht daglicht stelt. “Tegenwoordig zijn precies alle middelen goed om op De Lijn te schieten. Nochtans zetten we ons in om oplossingen te bieden, als ons een probleem in verband met toiletten wordt gesignaleerd. Er wordt daar ook fors in geïnvesteerd”, aldus de woordvoerster.

Volgens de woordvoerster van De Lijn zijn er verschillende kanalen langs dewelke de buschauffeurs problemen in verband met tekort aan sanitaire installaties kan signaleren. “Er kan een melding gedaan worden bij de teamleider of de chauffeur kan de kwestie aankaarten bij het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW)”, aldus nog Inge Debruyne.

AANGERADEN
Meest recent