Remco Evenepoel bevestigt deelname aan zijn eerste grote ronde: “Ik kan niet wachten om de Giro te rijden”

Bron © Gazetta dello Sport

Foto: rr

Remco Evenepoel zal in de komende Ronde van Italië (9-31 mei) zijn debuut maken in een grote ronde. Dat heeft de 19-jarige Sportman van het Jaar vrijdag bevestigd in een video op de social media van de Giro. “Ja, ik zal er zijn in de Giro”, zegt Evenepoel. “En het zal de eerste grote ronde van een carrière zijn waarvan ik hoop dat het heel lang zal duren. Ik kan niet wachten.”

Dat Evenepoel voor de Giro als eerste grote ronde kiest is geen verrassing. Het toptalent van Deceuninck-QuickStep had eerder al wel gesuggereerd om in de Giro zijn grote rondedebuut te maken, maar een definitieve bevestiging was er nog niet. Tot vrijdag dus. Eerst met een interview in de Gazzetta dello Sport, nadien met een video op de social media van de Giro. “We begonnen erover te praten met het team in augustus, toen ik zeker wist deel te zullen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio, waar de tijdrit een doel zal zijn. De Giro zal een belangrijk onderdeel zijn van het pad naar die Olympische Spelen, het past perfect, maar het heeft ook een grote waarde op zich. Ik zal mijn grenzen er iets meer kunnen ontdekken, ik heb tot nu toe hoogstens rittenwedstrijden van negen koersdagen gereden.”

Roze trui in Boedapast?

Het parcours van de Giro lijkt ook op het lijf geschreven van Remco Evenepoel. De openingstijdrit in Boedapest is kort (8,6 km), maar eindigt op een klimmetje (1,5 km aan 4 procent). Als vice-wereldkampioen tijdrijden krijgt Evenepoel daar een reële kans om meteen de roze trui te pakken, al zal hij wel moeten afrekenen met wereldkampioen Rohan Dennis en Victor Campenaerts. “Ach ja. Het is een tijdrit en ik doe het goed in tijdritten, ook al is het minder dan 10 km en kom ik beter tot mijn recht in de langere tijdritten”, zegt Evenepoel. In zo’n openingstijdrit kan alles gebeuren. In een superdag kan ik de concurrentie verslaan. Maar ik kan ook als laatste aankomen. Ik bereid me voor om alles te geven en dan zullen we wel zien wat er komt. Ik kom naar de Giro om te leren en beter te worden.”

“Misschien stap ik er al na 10 dagen uit”

Later in de Giro volgen nog twee tijdritten. De tweede chronorit, tussen de Prosecco-wijngaarden naar Valdobbiadene, is pas echt spek voor de bek van Evenepoel. 33,5 kilometer met onder meer de Muur van Ca’ del Poggio (12,7 procent met stukken tot 19 procent). De slotchrono in Milaan is vlak, maar de verwachtingen zijn dat Evenepoel na twee weken uit de Giro zal stappen.

“Ik heb geen stress en geen ambitie voor bepaalde resultaten of iets anders. Het idee is om ervaring op te doen. Ik zal twee weken rijden. Of drie. Misschien slechts tien dagen als ik al leeg ben. Ik zal proberen elke keer mijn best te doen.”

Giro-organisatie RCS zal blij zijn met de bevestiging van Evenepoel want de Ronde van Italië zit dit jaar niet dik in de grote namen. Alle wereldsterren trekken naar de Tour. Alleen Vincenzo Nibali en Simon Yates kiezen resoluut voor de Giro.

LEES OOK. Vijf redenen waarom de Giro ideaal is als rondedebuut voor Remco Evenepoel

Door Hugo Coorevits en Maarten Delvaux
AANGERADEN