Kunstacademie Ter Beuken heeft nieuwe thuis in conciërgewoning

Lochristi / Lokeren - Iets wat bestaat omvormen tot iets nieuws met een eigen verhaal: de missie van Kunstacademie Ter Beuken loopt volledig parallel met haar nieuwe huisvesting in Lochristi. De voormalige conciërgewoning van de gemeenteschool in de Schoolstraat is de voorbije maanden door het gemeentebestuur gerenoveerd met een (verdubbeld) budget van 120.000 euro. Zaterdagmorgen werd het tricolore lintje van de nieuwe creatieve thuis voor 112 Lochristinaren doorgeknipt.

De Lootse vestiging van Kunstacademie Ter Beuken zat sinds september 2015 in de klaslokalen van de gemeenteschool. "Een plek waar we ons eigen karakter niet ten volle konden ontwikkelen. Met kleine, wekelijkse frustraties tot gevolg", vertelde directeur Herlind Gerits bij de opening. "Het voorstel van de gemeente om de oude conciërgewoning aan te pakken en in te richten, maakte ons meteen enthousiast." De renovatie - het uitbreken van plafonds, lambriseringen en muren - duurde uiteindelijk ruim een half jaar langer dan voorzien: het huis had heel wat verborgen gebreken, waaronder defecte leidingen én vooral asbest.

In april 2019 keurde de gemeenteraad om die reden liefst een verdubbeling van het oorspronkelijk voorziene budget goed: het kostenplaatje ging van 60.000 euro naar 120.000 euro. "En dat is geen klein bedrag", aldus schepen van Cultuur Marie-Claire Van Nieuwenhuyze (Open VLD) bij de opening. Lochristi was al eerder een vangnet voor het filiaal van Kunstacademie Ter Beuken. Twee jaar na de start zat het in een serieuze dip, waarbij het omwille van het lage leerlingenaantal zijn erkenning verloor. De creativiteit draaide echter verder dankzij de financiële middelen van de gemeente. Het nieuwe decreet zorgde voor nieuwe hoop én een doorstart van het filiaal in Lochristi sinds september 2018.

Het gerenoveerde herenhuis, meteen een stukje opwaardering van het gemeentelijk patrimonium, moet nu een extra stimulans zijn voor de verdere uitbouw van het lokale kunstonderwijs. Zowel beneden als boven zijn er aangepaste klaslokalen waar de leerlingen woord en muziek (accordeon, slagwerk - iets wat tot nu toe in Lochristi om akoestische redenen niet kon worden aangeboden -, piano, saxofoon, dwarsfluit, gitaar) kunnen volgen. Na de opening waren er zaterdagmiddag rondleidingen in kleine groepjes waarbij niet alleen de prachtige renovatie van de oude concïergewoning maar ook het muzikaal talent van heel wat jongeren kon bewonderd worden. Directeur Herlind Gerits sluit niet uit dat ook de beeldende kunsten op termijn een plaatsje kunnen krijgen in Schoolstraat 16, het huis dat u het best kent als de vroegere thuis van Omer Stevelinck en Ludwine Allary.

De gerenoveerde woning beschikt ook over een gezellige binnentuin, en de aanpalende speelplaats, de vroegere toegang van de oude kleuterschool, kan als fietsenstalling én ook als buitenruimte van de vestiging van Ter Beuken dienen.

Dat klassieke gitaar studeren nog altijd hip is, ziet u in onderstaand videofilmpje. 

Door Geert Herman
AANGERADEN