Sultan van Oman, die kort in Leuven werd behandeld, is overleden

© AP

Sultan Qaboos bin Said al-Said van Oman, die onlangs in Leuven werd behandeld, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het paleis in Oman via een overlijdensbericht in de staatsmedia zaterdag. Over de oorzaak van het overlijden werd niet gesproken. De autoriteiten hebben drie dagen van rouw afgekondigd en de komende veertig dagen zullen ook alle vlaggen halfstok worden gehangen.

gjs

“Het is met pijn in het hart maar ook vervuld van het geloof in Allah (...) en met absolute onderwerping aan zijn wil (...) dat de koninklijke Diwan (het Omaanse hof) rouwt om zijne majesteit sultan Qaboos” bin Said al-Said, luidt het in een verklaring.

Sultan Qaboos regeerde de Golfstaat sinds hij in 1970 bij een coup zonder bloedvergieten zijn vader had afgezet. Hij vormde zijn strategisch gelegen land om in een moderne natie en een invloedrijke regionale speler. Zo verleende hij ook geregeld diensten aan zijn westerse bondgenoten. Het neutrale Masqat speelde een bemiddelende rol tussen de door Riyad gesteunde regering in Jemen en de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.

Darmkanker

Qaboos leed volgens diplomaten aan darmkanker. In december verbleef de man korte tijd in ons land voor een onderzoek in het Leuvense Universitair Ziekenhuis Gasthuisberg. Hij keerde echter vervroegd naar Oman terug, nadat zijn behandeling na vijf dagen in onderling overleg werd stopgezet. Eind december meldden staatsmedia in Oman nog dat de toestand van de sultan stabiel was. Het verblijf van de sultan veroorzaakte in Leuven enig ophef, onder andere omdat er voor hem en zijn circa 70-koppige delegatie in volle eindejaarsperiode een hotel op de Grote Markt was afgehuurd.

De vele hospitalisaties van de sultan zorgden in Oman voor onrust met betrekking tot zijn opvolging en de stabiliteit van het land. Qaboos was ongehuwd en had geen kinderen of broers. Volgens de grondwet moet de sultan in een brief zijn opvolger binnen de koninklijke familie aanduiden. Raakt de familie het binnen de drie dagen na zijn dood niet eens over een naam, dan zal die brief worden geopend.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten