Wout van Aert verkent BK-parcours: "Ik geloof niet echt in nieuwe Belgische titel"

Foto: PHOTONEWS

Wout van Aert verbleef tot vrijdag in Spanje en kwam zaterdagvoormiddag het parcours van het BK veldrijden in Antwerpen verkennen. "Met de goede benen die ik de voorbije jaren had, geloofde ik op dit parcours zeker in mijn kansen om Belgisch kampioen te worden. Maar nu geloof ik er niet in", was hij eerlijk.

"Ik wil natuurlijk een goede prestatie neerzetten, ook al omdat ik van de vorige twee crossen genoten hebben. Ik heb lang verkend omdat ik het veldritgevoel nodig had na een week lang op de weg te trainen in Spanje. Ik woon vlakbij, dus het was perfect combineerbaar." De drievoudig wereldkampioen had het ook over het ponton. "Sportief gezien is het niets bijzonders. Het is wel een apart perspectief als je er op rijdt en dan eens naar het parcours terug kijkt. Het is wel een mooie stunt. Het maakt de cross niet slechter en je zal er niet winnen noch verliezen. Het zal vooral mooie plaatsjes opleveren."

Met een podiumplaats kan Van Aert leven, zei hij. "Het ligt wellicht dichter bij elkaar omdat Mathieu van der Poel niet bij is. Maar normaal gezien zal ik het moeten afleggen tegen de renners die meer gerodeerd zijn eens de tweede helft van de wedstrijd begint. Ik weet uit ervaring dat je op je best moet zijn om mee te doen voor de titel en dat is bij mij niet het geval. Ik geloof er zelf niet echt in. Ik heb hier ook niet naartoe gewerkt, tegen mijn natuur in. Donderdag zat ik nog zes uur op de fiets, geen ideale voorbereiding voor zondag. Ik hoop gewoon dat dan de kampioenschapsrenner in mij naar boven komt. Mijn favoriet voor de titel? Toon Aerts. Enigszins verrassend aangezien hij geblesseerd was, maar ik denk dat hij daardoor extra frisheid heeft kunnen opdoen. Ook al omdat je ziet in welke conditie hij verkeerde voor de val. Hij moet tenslotte de pijn maar een beetje verbijten en dan kan hij kort komen."
Over het parcours is Van Aert positief. "Ik was nieuwsgierig, want ik had er al veel over gelezen deze week. Het is een mooi parcours, en het is volgens mij al een stuk sneller geworden dan woensdag. Ik kan volop trainen, enkel tussenin moet ik voldoende herstellen. Ik heb hard gelachen met de cartoon van Marec in de krant. Maar ik heb Vanden Borre niet gezien en heb ook niet in de hangmat gelegen. Maar ik hou wel van de humor van Marec."

Door Werner Bourlez en Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN