Thibau Nys maakt favorietenrol waar en wordt 25 jaar na papa Sven Belgisch kampioen bij de junioren

Thibau Nys heeft zijn favorietenrol op het BK veldrijden voor junioren waargemaakt. De Europees kampioen reed solo naar zijn derde Belgische titel bij de jeugd. Lennert Belmans en Emiel Verstrynge mochten mee op het podium aan het strand van Sint-Anneke. De 17-jarige Brabander pakte zo zijn eerste Belgische titel bij de junioren, exact 25 jaar na zijn vader Sven Nys in 1995.

Het was Jetze Van Campenhout die als eerste het veld indraaide. Hij werd achternagezeten door Europees kampioen Thibau Nys, Victor Van De Putte, Emiel Verstrynge, Lennert Belmans en Mathis Avondts. Ward Huybs, een van de favorieten voor de titel, miste zijn start echter compleet. Al vrij vlug vormde zich een kopgroep met vijf renners. Daar maakten Lennert Belmans, Thibau Nys, Jetze Van Campenhout, Victor Van De Putte en Emiel Verstrynge deel van uit. 

In de zandstrook nam Thibau Nys de koppositie in. Enkel Belmans was bij machte de Europese kampioen te volgen. Dit tweetal stoof ook met een geringe voorsprong een eerste keer het ponton op. Achter hen hadden Verstrynge en Van De Putte de handen in elkaar geslagen. Nys en Belmans bleven fiks doorgeven en slaagden erin hun voorsprong uit te bouwen. Ward Huybs van zijn kant was bezig aan een felle remonte. Bij het ingaan van de derde ronde reden Lennert Belmans en Thibau Nys acht seconden voor Emiel Verstrynge. Ploegmakkers Ward Huybs en Victor Van De Putte streden voor de vierde plaats. 

Over halfcross verdapperde Nys opnieuw. Belmans moest een kloofje laten en meteen ging 'de zoon van' door. Met nog twee ronden voor de boeg had Nys reeds een voorsprong van elf seconden op Belmans bijeen gereden. Verstrynge bezette plaats drie op 25 seconden van de eenzame leider. Ward Huybs was ondertussen opgeklommen naar plaats vier. Dit met een achterstand van 33 seconden. In die bezetting trokken de renners ook de slotronde in. Het bleef hard tegen onzacht, maar aan de posities zou niets meer wijzigen. Aan de streep had Nys een voorsprong van 14 seconden op Lennert Belmans. Emiel Verstrynge werd derde, op 26 seconden van de winnaar. 

 

 

 

Voor Thibau Nys was het al de zestiende zege van het seizoen, na de Jingle Cross, Trek Cup, GP Pelt, Gieten, Bern, Gavere, het Europees Kampioenschap, Tabor, Koksijde, Kortrijk, Zonhoven, Namen, Heusden-Zolder, Diegem en de GP Sven Nys. Op de erelijst van het BK voor junioren volgt hij Ryan Cortjens op. 

Thibau Nys: "Op naar het WK"

"Een kampioenschap krijg je nooit cadeau. Dat moet altijd gereden worden en dat was vandaag zeker niet anders. Ik heb echt tot aan de finish moeten blijven doorgeven. De concurrentie zat nooit ver weg", vertelde Nys na afloop. 

Het was dus zeker niet de makkelijkste zege van het seizoen voor het toptalent. "Ik heb dit seizoen enkele crossen op relatief gemakkelijke wijze, dus zonder al te veel inspanningen te doen, gewonnen. Dat was vandaag wel anders. Dit BK werd een strijd tegen mezelf, het parcours en de tegenstand. Op sommige momenten had ik last om het ritme van Lennert Belmans te volgen. Daarom ook bleef ik even hangen. Bovendien kende ik een slechte passage in het zand waardoor ik weer wat terugzakte. Halfcross nam ik de wedstrijd echter in handen en heb ik afstand genomen van Belmans, om zo mijn zestiende zege van het seizoen te boeken. Dat aantal overwinningen wil ik in aanloop naar het WK wel nog wat aandikken."

LEES MEER.  Thibau Nys zet familietraditie voort en pakt na Europese titel ook Belgische driekleur: “Nu alleen nog die regenboogtrui”

Sven Nys: "Thibau kreeg het niet cadeau"

Sven Nys was een tevreden vader na zijn zestiende (!) zege van het seizoen. "Thibau heeft het niet cadeau gekregen vandaag, want Lennert Belmans was sterk. Hij heeft het Thibau zo moeilijk mogelijk gemaakt, wat je moet doen. Want naar de finish rijden met hem is gevaarlijk spel. Het was echter niet nodig aangezien Thibau in de derde ronde de koers in handen nam. Hij sloeg een kloofje, maakte weinig fouten en bouwde zijn kleine kloofje stelselmatig uit."


Lennert Belmans: "Geen schande om te finishen net na Nys"

Lennert Belmans was de beste van de rest van het pak en dus zat er niet meer in dan een tweede plaats, op minder dan een kwart van een minuut. "Het is geen schande om te finishen net na Nys", vertelde Belmans na afloop.

"Ik deed wel mijn best om alsnog naar Thibau te rijden maar slaagde daar niet in. Daarna consolideerde ik mijn tweede plaats. Het is geen schande om in zijn zog te finishen. Nys is en was nu eenmaal veel te sterk. Ook vandaag was dat het geval. Hij brengt een pak volk mee naar de cross en dat maakt het voor ons ook allemaal net iets interessanter. Thibau is zeer explosief. Dat was duidelijk te merken toen hij ging versnellen. Meteen was de kloof te groot voor mij", aldus Belmans. "Ik wou echt iets van dit BK maken. Ik voelde vandaag meteen dat ik een goede dag had. Dat bleek zo in het eerste gedeelte van het kampioenschap. Toen ging het nog op en af tussen Thibau Nys en mezelf. Daarna duwde hij het gaspedaal iets harder in en moest ik eraf."

Emiel Verstrynge: "Ik hoop nu op een WK-selectie"

Emiel Verstrynge werd op het strand van Sint-Anneke netjes derde en rekent hiermee op een selectie voor het WK. "Dit is mijn derde seizoen als crosser. Na Thibau Nys hangt het allemaal wat samen wat betreft de plaatsen twee en drie. Het was zaak om het podium te halen en dat is ook gelukt. Ik hoop nu op een selectie voor het komende wereldkampioenschap. Na vandaag zou ik toch wel een ticket richting Zwitserland mogen ontvangen", aldus Verstrynge.

"In de cross lagen de posities al vrij vlug vast. In mijn geval was dat de derde plaats en het was aan mij om die positie vast te houden tot de finish. Het parcours was volgens mij wel net iets zwaarder dan verwacht. Iedereen zat op het einde op de limiet. Ik heb in de laatste ronde ook de tijd genomen om mijn vele fans te groeten hier in Antwerpen. Mijn oom en zijn vrienden hebben een hele meute opgetrommeld. Ze zijn hier met twee volle bussen. En het doet deugd steevast je naam te horen roepen door die mensen."

Door Laurens Van Heuverswijn
AANGERADEN
Meest recent