Club Brugge krijgt voetballesje maar jongeren redden de eer in galamatch tegen Ajax

Club Brugge had het moeilijk en slaagde er niet in om de Qatarese stage af te sluiten met een overwinning. Foto: BELGA

Club Brugge kreeg op zijn laatste stagedag in Qatar een voetballesje van de Nederlandse kampioen Ajax. Club slaagde er niet in de bal in de ploeg te houden en verloor met 1-3. Youngster Thomas Van Den Keybus redde de eer. De komst van een balvaste targetman is nodig als blauw-zwart Europees nog een vuist wil maken.

LEES OOK. Stagedagboek van Club Brugge

Het was net voor echt in het Al-Janoub-stadion in Al-Wakrah, een van de fonkelnieuwe tempels die Qatar liet bouwen voor het WK 2022. Tientallen stewards, suppoosten en ballenjongens waren op post alsof Club Brugge en Ajax een WK-wedstrijd zouden spelen. Qatar wil over twee jaar niets aan het toeval over laten en gebruikt elke wedstrijd tussen internationale topteams om te oefenen voor de Wereldbeker.

Het Al-Janoubstadion telt 40.000 plaatsen en geeft dus een voorsmaakje van de nieuwe Brugse tempel die in 2022 op Olympia moet verrijzen. Alleen waren er maar een paar honderd toeschouwers komen opdagen voor de wedstrijd. Nederlandse en Belgische expats die hun favoriete team eens in het echt konden zien spelen. Bij de genodigden was ook ex-Club-speler Victor Vazquez die met zijn zoon de Brugse delegatie kwam groeten. De lokale Qatari keken niet om, voor de wedstrijd was nauwelijks reclame gemaakt.

Zowel Club-trainer Philippe Clement als zijn Ajax-collega Erik ten Hag stelde zijn best mogelijke ploeg op. Bij Club ontbraken Clinton Mata (verrekking mediale band), Krépin Diatta (trap op voet) en Percy Tau (hinder bovenbeen). Ook Emmanuel Dennis en Fede Ricca bleven uit voorzorg aan de kant. De blessures zijn niet ernstig maar Clement wil met oog op het drukke programma van de volgende weken geen risico’s nemen.

Ajax straft missers achterin genadeloos af

Ajax nam van bij het begin de partij in handen en zette hoge druk. Club kon de bal niet in eigen rangen houden en na een kwartier stond het al 0-2. Nadat Sobol zijn interceptie miste kon Mazraoui uithalen: de bal ging via Odilon Kossounou in doel. Twee minuten later speelde Deli ongelukkig in en kon Hakim ZIyech laten zien dat hij de beste voetballer op het veld was. Met een telegeleide raket naar de bovenhoek liet hij Simon Mignolet geen kans.

In het tweede en derde kwartier nam Ajax gas terug, maar Club kon geen vuist maken. David Okereke verloor zowat elk duel en ook Siebe Schrijvers kon zich niet doorzetten. De beste Club-speler was Eder Balanta, die wel zijn duels won.

Geen beterschap na rust

De tweede helft bracht geen beterschap voor Club. Quincy Promes maakte er na een aanval door het midden 0-3 van. Opnieuw maakte de verdediging geen te beste beurt.

Net als tegen PSV haalde Clement op het uur zijn volledige ploeg naar de kant. De youngsters van Club, aangevuld met ervaren spelers als Mats Rits en Clinton Mata, slaagden er in enkele kansen af te dwingen. Openda vond Onana, Cools mikte voorlangs en De Cuyper dwong Onana tot een save.

In het slot scoorde Thomas Van Den Keybus dan toch voor Club. De middenvelder was goed geïnfiltreerd om de 1-3 te maken. De Cuyper had op aangeven van Openda nog de 2-3 aan de voet, maar miste.

LEES OOK. Clement looft Brugse jongeren ondanks nederlaag tegen Ajax: “Ze hebben getoond Club-waardig te zijn”

Club Brugge krijgt voetballesje maar jongeren redden de eer in galamatch tegen Ajax
Foto: Photo News

Club: Mignolet; Kossounou, Mechele, Deli; Vlietinck, Balanta, Vormer, Vanaken, Sobol; Schrijvers, Okereke

Club (vanaf 60’): Mignolet; Van der Brempt, Mitrovic, Mata; Cools, Rits, Van Den Keybus, De Ketelaere, De Cuyper; Badji, Openda

Ajax: Onana; Veltman (79’ Timber), Martinez (84’ Pierie), Tagliafico (79’ Taylor); Van de Beek (73’ Alvarez), Mazraoui (60’ De Jong), Ziyech (60’ Schuurs), Gravenberch (46’ Marin); Tadic (79’ Castillo), Traoré (69’ Ünüvar), Promes (60’Danilo)

Door Bart Lagae
  • Meer voetbal