Niet ponton of strand, maar vooral schuine kant is bepalend voor resultaten op BK veldrijden in Antwerpen

Foto: BELGA

Vooraf leek het parcours van het BK in Antwerpen enkel over het beruchte ponton en het strand van Sint-Anneke te bestaan. Maar wat bleek op de eerste dag? Het was vooral de schuine kant die de resultaten bepaalde. Dat blijkt uit de GPS-gegevens van het BK voor junioren.

LEES OOK. Wat leren de profs van de wedstrijden van de vrouwen en junioren? Drie conclusies na dag 1 op het BK veldrijden

De schuine kant, die er zaterdag veel slechter bij lag dan tijdens de trainingen eerder deze week, speelde een grote rol tijdens het BK voor junioren: vooral op dit segment werden grote tijdsverschillen gemaakt. Het veelbesproken ponton daarentegen blijkt weinig bepalend - zoals ook wel te verwachten was. Dat blijkt uit de GPS gegevens van het recente BK voor junioren.

Jelle De Bock van het IDLab Gent, een imec onderzoeksgroep aan de UGent onder leiding van professor Verstockt, ging op zoek naar de stroken in het parcours die het meest bepalend waren voor het wedstrijdverloop. Voor elk segment werd ook het type ondergrond, diens toestand, de stijging/daling, de breedte van het segment, en de eventuele obstakels (zoals balkjes) in kaart gebracht. De schuine kant bleek door de regenval een verraderlijk karakter gekregen en leverde zo veel grotere verschillen op dan tijdens de trainingen. Over verschillende rondes heen lijken renners hier zeer sterk veranderlijke tijden neer te zetten.

De eerste passage op het strand, waar waarschijnlijk in alle reeksen van de fiets zal gemoeten worden, is ook zeer bepalend. Tot slot ligt de VIP-tent, net zoals voorspeld, in de buurt van de minder spannende segmenten.

Bekijk hier de parcoursverkenning door Thibau Nys

BK veldrijden 2020 - Thibau Nys algemeen. Video: Het Nieuwsblad

Door Michiel Verheirstraeten
AANGERADEN