Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

12/01/2020 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De gevangenis van Wortel.  

Man gisteravond gevat in het Nederlandse Nijmegen

Eén gevangene ontsnapt door gat in de muur, twee kompanen blijven achter

Eén gevangene is er in de nacht van vrijdag op zaterdag in geslaagd om uit de gevangenis van Wortel in de provincie Antwerpen te ontsnappen, via een zelfgemaakt gat in de celmuur. Twee andere mannen met wie hij een cel deelde, slaagden er niet in te ontkomen. De voortvluchtige gevangene werd gisteravond om 19 uur gevat in het Nederlandse Nijmegen.

De drie gevangenen zouden ongemerkt een groot gat van zo’n dertig op veertig centimeter in de buitenmuur van hun cel gemaakt hebben, zonder dat de cipiers dat merkten. In de nacht van vrijdag op zaterdag slopen de drie door dat gat naar buiten, tot op de buitenkoer. Vervolgens moesten ze nog over de vier meter hoge beveiligde omheining raken.

Slechts één van de drie slaagde daarin. Een andere hield het al snel voor bekeken, en keerde terug naar de cel. De derde gevangene werd nog op het gevangenisdomein onderschept. De twee achterblijvers zijn in isolement geplaatst, in afwachting van een tuchtstraf. Aangezien ontsnappen volgens de wet niet strafbaar is, kunnen ze geen langere celstraf krijgen.

Een luchtbeeld van de gevangenis van Wortel   Google

Ontsnapt in burgerkledij

In de gevangenis van Wortel is plaats voor 295 gedetineerden. Er verblijven hoofdzakelijk mannen die al veroordeeld zijn, en die straffen tot tien jaar moeten uitzitten.

De ontsnapte gevangene is een Tunesiër, die bijna twee jaar in de gevangenis van Wortel zat. Hij werd tot vijf jaar effectieve celstraf veroordeeld wegens diefstal. “Hij heeft geen recht op verblijf in ons land”, zegt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen.

De man zou bij zijn ontsnapping gewone burgerkledij gedragen hebben, en geen gevangenisuniform. Zaterdagochtend werd een grote zoekactie op poten gezet, maar hij werd niet gevonden. Gisteravond om 19 uur werd hij wel gevat, in het Nederlandse Nijmegen, toen de politie hem betrapte toen hij nieuwe feiten aan het plegen was.

“De omstandigheden waarin de man de inrichting heeft kunnen ontvluchten, worden volop onderzocht”, zegt het Gevangeniswezen. Door de ontsnapping en het onderzoek ter plaatse werd het bezoek in de gevangenis afgelast.