Leen Demaré komt nog eens terug op ontslag: “Het is traumatisch als je niet meer mag doen wat je al heel je leven doet”

© Joe Vélo

Leen Demaré is zondag nog eens teruggekomen op haar ontslag bij radiozender Joe. De gewezen presentatrice noemt het een traumatische ervaring “als je niet meer mag doen wat je al heel je leven doet”. Dat zei ze in De rotonde op Radio 2.

gjs

Leen Demaré was zondagochtend te gast in De rotonde, waar ze het had over haar jeugd en haar carrière. En uiteraard kwam haar ontslag bij Joe daar ook ter sprake. De gewezen presentatrice vertelde er dat ze veel goede reacties krijgt over hoe open ze de voorbije weken gepraat heeft over haar ontslag. Want ontslagen worden is iets waar veel mensen zich over schamen, maar Demaré niet. “Ik heb wel geweldig aan mezelf getwijfeld”, zegt de gewezen presentatrice. “Plots vraag je jezelf af of je het niet meer kan. Ik dacht dat ik nergens meer goed voor was. Ik begreep gewoon niet waarom ik ontslagen was.”

Negatieve spiraal

Toen ze te horen kreeg dat ze geen programma’s meer zou mogen presenteren bij Joe, zag ze nog een job achter de schermen voor zich weggelegd. “En daar had ik me in kunnen vinden. Maar ook dat bleek niet meer mogelijk te zijn. We kunnen u niet meer gebruiken op de radio, zeiden ze zes maanden geleden in het kader van een collectief ontslag. Dat was moeilijk. Je verliest niet alleen je job, maar ook je financiële zekerheid, wat op 58 niet evident is. Je verliest collega’s, je werkomgeving, de contacten op het werk, structuur in je leven. Alles moet opnieuw ingevuld worden. Sommige mensen komen daardoor in een heel negatieve spiraal terecht.”

Er openlijk over spreken heeft haar geholpen, zegt ze. “Ik raad het iedereen in die situatie aan om erover te praten met mensen die je graag ziet. Wees eerlijk en verbloem niet wat er gaande is of hoe je je voelt.”

Traumatisch

De gevolgen van haar ontslag voelt ze nog, geeft ze toe. “Ik heb te horen gekregen dat ik iets wat ik al mijn hele leven doe, niet meer mag doen. Het is traumatisch en ik moet een nieuwe job vinden. Dat overkomt heel veel mensen, ook heel veel mensen op mijn leeftijd. Het klinkt misschien idealistisch, maar ik heb het gevoel dat ik een stem heb en dat ik die moet gebruiken om mijn onvrede daarover te uiten. We moeten allemaal langer werken, zo staat het zelfs in de regeringsverklaring. Het aantal werklozen moet naar beneden en daar moeten ook de 50-plussers bij helpen. Zij moeten meer aan het werk worden gezet. Maar we worden wel ontslagen en werk vinden is moeilijk.”

Daardoor komt de verzetsstrijder in haar naar boven. “Als iets niet logisch is, dan verzet ik mij. Ik kan daar niet tegen. Ik mis hier blijkbaar iets in de hele redenering. Toen ik hoorde dat ik werd ontslagen, heb ik voor één keer niet impulsief gereageerd. Ik ben blijven werken tot eind november. Ik kreeg vaak de vraag van journalisten om te reageren, maar ik heb altijd geweigerd, tot die ontslagbrief echt in de brievenbus lag.”

Nieuw werk

Afgelopen week maakte Leen Demaré dat ze nieuw werk gevonden heeft. De gewezen presentatrice en radiopersoonlijkheid gaat met schrijver Filip Osselaer samenwerken voor een theatervoorstelling over de seventies.

LEES OOK. Leen Demaré heeft na ontslag bij Joe nieuwe job beet: “Ik heb zonder nadenken ja gezegd”

Aangeboden door onze partners

Lees ook