Rutten (Open VLD) reageert op sneer van De Wever (N-VA): “Wie mij kent, weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem”

Bron © BELGA

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten verwerpt de uitlatingen van haar N-VA-collega Bart De Wever en de kritiek dat ze weigerde in te gaan op een uitnodiging voor een vergadering met de drie Vlaamse meerderheidspartijen. “Front vormen doe je tegen iets. Ik doe aan politiek vóór iets”, zei ze zondag in De zevende dag vanop de nieuwjaarsreceptie van zusterpartij MR.

LEES OOK. Bart De Wever reikt de hand naar socialisten en sneert naar Gwendolyn Rutten: “Wij gaan nooit in regering stappen alleen omdat we premier willen”

De Wever was zaterdag op de N-VA-nieuwjaarsreceptie erg scherp voor Open VLD. Hij zei dat N-VA een partij is “die nooit in een regering zal stappen louter voor de meerdere eer en glorie van partijtoppers die graag minister of zelfs eerste minister willen worden”. Ook was in de media kritiek te horen dat Rutten haar telefoon niet zou opnemen en niet met N-VA en CD&V aan tafel wil gaan zitten over de vorming van een Vlaams front. “Wie me kent, weet dat ik professioneel ben en mijn telefoon opneem”, zei Rutten aan de VRT.

Haar partijgenoot en medeonderhandelaar Alexander De Croo relativeerde de uithaal van De Wever: er is een verschil wat hij op het podium voor zijn achterban zegt, en wat er in de coulissen gebeurt. “Daar gebeurt wel veel. Er wordt met alle partijen gesproken”, aldus De Croo. Hij trad Rutten bij over het front vormen: “Zo kom je niet vooruit”.

Voor Open VLD primeert de liberale as boven de Vlaamse. “Onze partner op federaal vlak is de MR”, zo verwoordde kandidaat-partijvoorzitter Bart Tommelein het in het VTM NIEUWS. “We willen samen met de andere liberale partij stappen vooruit zetten.” Dat kan met of zonder de N-VA, maar voor Tommelein is het belangrijk dat er zo veel mogelijk liberale accenten in het regeerakkoord zitten. Tommelein benadrukte dat Open VLD de Vlaamse coalitie wil voortzetten en het regeerakkoord volledig en loyaal wil uitvoeren.

Volgende stap

De Croo en Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) vonden dat het dinsdag tijd is voor een volgende stap. Volgens Crucke zou zijn partijvoorzitter en co-informateur Georges-Louis Bouchez maandag aan de koning voorstellen om een preformateur aan te duiden. Bij die preformatie zouden minder dan tien partijen betrokken zijn, maar Crucke wil niet aangeven of de N-VA daar bij is: “Het is niet de bedoeling om nu een keuze voor de N-VA of niet te maken. Er is nog veel meer”, ontweek hij de vraag.

Maar gewezen informateur Johan Vande Lanotte (SP.A) vond dan weer dat de opening die Bart De Wever zaterdag maakte naar de socialisten niet genegeerd kan worden. “Wanneer de grootste partij van het land een aanbod doet aan de grootste familie van het land, dan kan men niet doen of er niets gebeurd is”, aldus Vande Lanotte. Volgens hem moet er een gesprek tussen beide partijen komen en hebben de informateurs daarbij een rol te spelen. Hij had ook vragen bij de nota van informateurs Coens en Bouchez. Dat was een duidelijke centrumrechtse nota, maar de SP.A’er waarschuwde dat de informateurs ervoor moeten zorgen dat partijen niet het gevoel hebben ongewenst te zijn.

Bij de PS wordt met verwondering gereageerd op de suggestie van Vande Lanotte. De voorbije weken zijn de PS-voorzitter naar Antwerpen en de N-VA-voorzitter naar het PS-hoofdkwartier in Brussel gereisd aan de vooravond van audiënties bij de koning, zonder dat de twee grootste partijen van hun gemeenschap dichter tot elkaar groeiden. Maar ditmaal zijn er geen signalen dat dergelijke ontmoeting zou plaatsvinden. Er staat voor zondag geen vergadering gepland, is te horen.

“N-VA heeft zichzelf misschien in moeilijkheden gebracht”

De nieuwjaarsboodschap van De Wever heeft ook Pierre-Yves Jeholet , MR-minister-president van de Franse Gemeenschap, niet echt kunnen overtuigen: “Hij zegt dat hij beschikbaar is, maar ik denk niet dat hij dat in het verleden systematisch heeft bewezen”, verklaarde hij zondag in ‘C’est pas tous les jours dimanche’ op RTL-TVi.

Jeholet zei getroffen te zijn door de gladde toon van de toespraak van De Wever. Die toon is erg veranderd tegenover de Franstaligen en de sociaaleconomische hervormingen. “Indien dit discours van bij het begin geklonken had, was men misschien niet waar we vandaag staan”, vond de MR’er. Hij wees nog op de vrees van N-VA om uit de federale meerderheid te vallen. “Ik denk dat N-VA zich met een reeks van uitspraken en voorwaarden, zichzelf misschien in moeilijkheden heeft gebracht.”

De minister-president wilde zich niet uitlaten over mogelijke meerderheden op de vooravond van het bezoek van de informateurs aan de koning.

“De bal ligt in het kamp van de Vlaams partijen”, meende Jeholet, die eraan herinnerde dat de Franstaligen partijen hebben bewezen dat ze zich achter één nota kunnen scharen. “Aan Vlaamse kant is dat bij Open Vld, N-VA of CD&V minder duidelijk.”

Door gjs, mtm
AANGERADEN