Piepjonge Alvarado wint titanenstrijd op Nederlands kampioenschap, Vos zegt af voor WK

Foto: Photo News

De beste veldrijdster van het moment heeft zich ook verdiend tot Nederlands kampioene gekroond: Ceylin del Carmen Alvarado (21) was op de snelle omloop in Rucphen veruit de beste van het hele pak en greep haar eerste Nederlandse titel. Twee op twee voor de ploeg Alpecin-Fenix van de broers Roodhooft op het NK bij de elite, want even daarvoor had ook Mathieu van der Poel uiteraard zijn zesde Nederlandse titel veroverd. Alvarado zal een héél jaar in haar Nederlandse trui te zien zijn, want ze kiest ervoor om het WK nog bij de beloften deel te nemen.

LEES OOK. Mathieu van der Poel pakt met vingers in de neus zesde Nederlandse titel op een rij

Annemarie Worst werd tweede, Lucinda Brand finishte als derde. Voor Alvarado is het al de elfde zege bij de elite dames van het seizoen. De 21-jarige veldrijdster won de voorbije maanden ook al in Meulebeke, Pelt, Gieten, Ruddervoorde, Koksijde, Ronse, Loenhout, Baal, Gullegem en Brussel.

 

Alvarado denkt nu toch om deel te nemen aan het WK bij de elite

Drie dagen verdriet leverde het WK veldrijden voor beloften haar vorig jaar op. De Nederlandse Ceylin del Carmen Alvarado (21) was in het Deense Bogense als topfavoriete gestart, maar zag de wereldtitel gaan naar landgenote Inge van der Heijden. Ze zon op revanche. Op het WK, over drie weken in het Zwitserse Dübendorf, wilde ze nog één poging doen haar beloftenperiode alsnog af te sluiten met het veroveren van de regenboogtrui. Maar haar eerste nationale titel zondag bij de elitevrouwen deed de twijfel nog meer groeien.

Inmiddels is het niet meer zo zeker dat ze nog een keer bij de beloften rijdt. "Het staat nog open", sprak ze, gehuld in het rood-wit-blauw. "Mijn eerste echte titel", vond ze, terwijl ze vorig jaar toch ook Nederlands kampioen was bij de beloften. Het voedde de gedachte dat ze eruit is; dat ze het WK gaat rijden tussen de eliterensters die ze de laatste weken al zo vaak de baas was. Bondscoach Gerben de Knegt houdt zich intussen buiten de discussie. "Tot dusverre hield ze vast aan deelname bij de beloften en ik ga haar niet overhalen." Wel zag de oud-crosser ook in Rucphen dat Alvarado momenteel niet te stoppen is. "Ze was duidelijk de beste. En dat is niet makkelijk op zo'n rondje. Ceylin zou absoluut een kanshebster zijn op het WK." Het NK was in feite een mini-WK. De Nederlandse vrouwen beheersen het veldrijden meer dan ooit met Alvarado inmiddels aan kop van de wereldranglijst en vijf landgenotes - onder anderen Annemarie Worst en Lucinda Brand, de nummers 2 en 3 van het NK - in de top tien. Van Brand, vorig jaar in Bogense dicht bij de wereldtitel, mag Alvarado gerust bij de beloften starten. "Zou weer een concurrent minder zijn", grijnsde ze. Sanne Cant, die in Antwerpen haar elfde Belgische titel veroverde, is uittredend wereldkampioene.

Alvarado zei het dilemma met haar ploeg Alpecin-Fenix te hebben besproken. "Maar als ik naar vandaag kijk, dan denk ik: bij de elite rijden. Ik mag het zelf bepalen. Ik weet dat het met deze vorm een unieke kans is. Ik ga het heel snel beslissen."

Door Maarten Delvaux
AANGERADEN