Beresterke Bart Swings pakt Europese titel op de massastart in Heerenveen: “Het was stressen, maar dit is wraak voor het WK”

Foto: AP

Schaatsgoud voor België. Bart Swings schaatste in Heerenveen naar de Europese titel op de massastart. Op het EK in een vol Thialf was hij sneller dan Arjan Stroetinga en Danila Semerikov. Het is voor de 28-jarige Leuvenaar zijn eerste goud op een groot toernooi en dan nog in hol van de leeuw.

LEES OOK. Belgische vrouwenploeg schaatst nationaal record op EK, maar is teleurgesteld: “Niet flauw doen, het was niet goed”

LEES OOK. Mathias Vosté kan ambities geen kracht bijzetten met tiende plek op 1.000 meter op EK: “Hier was ik niet voor gekomen”

Swings kwam voor minstens het podium op ‘zijn’ nummer, de massastart wat het dichtste aanleunt tegen het skeeleren. Onze landgenoot controleerde de wedstrijd van start tot finish. Hij schaatste quasi nooit uit de eerste vijf en liet vooral de Nederlanders het vuile werk opknappen bij onder andere een Italiaanse aanval.

Topfavoriet Jorrit Bergsma legde in het slot zijn kaarten op tafel, net als de Russen maar Swings ging uitstekend mee. Bergsma ging vervolgens onderuit, waarna de Leuvenaar zijn eindsprint inzette. Stroetinga kwam nog dicht in de buurt, maar strandde op zilver. Swings riep het uit van geluk toen hij over de finish kwam in een kolkend Thialf.

Beresterke Bart Swings pakt Europese titel op de massastart in Heerenveen: “Het was stressen, maar dit is wraak voor het WK”
Foto: EPA-EFE

Swings leek vorig jaar op weg naar de wereldtitel op de massastart, maar viel toen in de laatste ronde. Ook dit jaar gaat hij voor winst op het WK, in Salt Lake City (13-16 februari). Met zijn Europese titel op zak is hij daar alvast de topfavoriet.

“Beetje wraak”

Na afloop stond de man met het goud maar al te graag de pers te woord in de gangen van Thialf. “Het was spannend”, lachte Swings. “Ik heb veel stress gehad gedurende de dag en ik was heel stil, maar ik had een goed gevoel dus. Waarom stress? Zo’n massastart kan heel onvoorspelbaar verlopen dus ik ben heel blij dat het goed is afgelopen. Ik denk dat ik alles onder controle had en dat was nodig. Ik heb ook nooit getwijfeld. Het was ook het ideale scenario. Het tempo viel nooit stil waardoor Bergsma nooit er nog een snok aan kon geven. Dan wist ik dat ik niet nog eens moest gaan. Alleen… Tijdens de laatste bocht schoot de val van tijdens het WK wel even door mijn hoofd. Ik zag op de grote schermen dat mijn concurrenten het lastig hadden, maar toch was het nog even stressen. Eens ik erdoor was, ging ik vol naar de finish.”

Zijn zegekreet kon Swings zich niet meer herinneren. “Ik heb één of andere kreet geroepen maar ik weet niet meer of het iets specifiek was”, klonk het. “Het is gewoon een beetje wraak voor het WK van vorig jaar. Dit weekend liep ook nog niet perfect. Mijn eerste titel? Het betekent wel veel. Ik had tot nu toe enkel een paar wereldbekers gewonnen dus. Na het zilver op de Spelen doet dit heel veel deugd. Uiteraard staat dit daaronder want ik ben schaatser geworden voor de Spelen. Maar winnen, dat is ook leuk. Ik dacht vandaag nog: heb ik vorig jaar eigenlijk een massastart gewonnen? Ik dacht van niet. Dit was dus een goeie timing.”

Beresterke Bart Swings pakt Europese titel op de massastart in Heerenveen: “Het was stressen, maar dit is wraak voor het WK”
Swings met zijn allereerste gouden medaille op een groot toernooit.

“Ik ga eens goed eten”

En nu… de wereldtitel? “Dat is een compleet andere wedstrijd”, antwoordde Swings. “Dan zijn er weer een aantal anderen bij, zoals de Koreanen en Joey Mantia die een thuiswedstrijd schaatst. Ik ben het sowieso gewoon dat er naar mij gekeken wordt. Dat is altijd al het geval geweest op de massastart. Ik heb mij vandaag in toom kunnen houden en was op het juiste moment mee. Zo een kampioenschap, dat is toch anders dan een wereldbeker. Dan durft iedereen al eens te bluffen, op een kampioenschap is iedereen gretig en komen de besten naar boven. Ik hoop dat dit op het WK ook zo zal zijn, maar nu ben ik al blij met dit (wijst naar gouden medaille, red.).”

De individuele afstanden gingen niet supergoed voor Swings. Hij werd achtste op de 1.500 meter en tiende op de vijf kilometer. “Weet je, mijn recuperatievermogen is heel goed. Daar ben je veel mee op een massastart, maar niet zoveel op afstanden. Maar ik geef die niet op. Er werd altijd gezegd: waarom kies je niet? Wel, die afstanden helpen mij bij de massastart. De 1.500 meter voor de snelheid en de vijf kilometer voor het duurvermogen. Ik ben blij dat mijn werk zich uitbetaalt.”

En nu een feestje in Friesland? “Ik ga hier eens goed uiteten met mijn vriendin en familie. Iedereen is hier dus daarom is het zo mooi om hier in Thialf te winnen. Zo’n ereronde doen, dat doe je niet ergens anders en het is toch een mythisch arena hier die weer helemaal vol zat.”

Beresterke Bart Swings pakt Europese titel op de massastart in Heerenveen: “Het was stressen, maar dit is wraak voor het WK”
Foto: EPA-EFE
Door Vincent Van Genechten
  • Meest recent