Vijf leden motorbende Blue Angels staan terecht voor raid op ex-bendelid

Foto: BELGAIMAGE

Ternat -

Vijf leden van de motorbende Blue Angels moeten zich voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor de raid op een voormalig lid van de motorbende. In september 2018 vielen ze de man aan in Ternat en dienden hem verschillende messteken toe, omdat hij het had aangedurfd zich nog met de kentekens van de motorbende te vertonen.

De Blue Angels behoren tot de zogenaamde 1%-motorclubs, waarvan de leden zich niet aan de wet gebonden voelen. Ze worden door de federale politie opgevolgd en verdacht van drugshandel en andere misdrijven. In het verleden werden verschillende leden al veroordeeld voor wapenbezit, drugshandel en geweldsmisdrijven. De motorbende bestaat sinds 1978 en België en heeft een tiental afdelingen of ‘chapters’ in ons land.

Messteken

De raid op het voormalige bendelid, de 34-jarige M.B., vond op 8 september 2018 plaats in de Ternatse deelgemeente Sint-Katharina-Lombeek. In het Kapelleveld werd M.B. daar ‘s avonds aangevallen door minstens vijf mannen, die hem afranselden en neerstaken. Toen getuigen op het tumult afkwamen, gingen de aanvallers ervandoor. Het slachtoffer werd met messteken in zijn rug en buik naar het ziekenhuis gebracht.

Het onderzoek van de federale gerechtelijke politie Halle-Vilvoorde leidde al snel naar de Blue Angels. Aanleiding voor de raid zou immers geweest zijn dat M.B. geweigerd had zijn colours, de kentekens van de motorclub, af te geven. Hij zou er bovendien nog mee in het openbaar zijn verschenen, wat in het milieu van motorclubs zowat gelijkstaat aan hoogverraad.

Huiszoekingen

Eind november 2018 voerde de politie verschillende huiszoekingen uit in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams Brabant. Daarbij trof ze spektakelvuurwerk, verboden wapens, vuurwapens en munitie aan, en pakte ze zes bendeleden op. Eén verdachte werd door de onderzoeksrechter vrijgelaten en de vijf overige mannen werden in verdenking gesteld en vrijgelaten onder voorwaarden.

Jelle A., Nico C., Dimitri V., Johan D.G., en Dominique B. moeten zich verantwoorden voor diefstal met geweld of bedreiging en poging tot afpersing, in bende, met gebruik van wapens en met gebruik van een voertuig, en bendevorming.

Bendeleider

Jelle A. wordt daarbij beschouwd als bendeleider. Hij riskeert ook een straf voor bezit van verboden wapens. Opmerkelijk is dat een week na de raid in Ternat een ‘prospect’ van de Blue Angels, een beginneling die zich volledig moest bewijzen, uit het leven stapte in het lokaal van het Gentse ‘chapter’, in Sint-Amandsberg. Er is een vermoeden dat de man aanwezig was bij de feiten in Ternat, maar volledige duidelijkheid is daar nooit over gekomen. Jelle A., de voorzitter van de Gentse clubafdeling, verklaarde toen in de pers niet te weten wie er bij de vechtpartij betrokken was.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Door blg