Dit N+ artikel is exclusief voor jou als abonnee.

Abonnee worden? Kies je leesformule

13/01/2020 - Boeken & Strips
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Een stem voor de underdogs

Zonen met vaders, kortweg ZMV. Met zo’n bandnaam val je op. En opvallen, dat doet deze nieuwkomer absoluut met debuutalbum Ogen voor een andere blik.

Opener Coxyde/Koksijde is een fijne sfeerschepping die het nostalgische gevoel oproept van een dagje aan zee, als een 2.0 van Bart Peeters’ klassieker Heist aan zee. En ook Kermis lijkt een eerder licht dansnummer. Maar bij Zonen met vaders ben je nooit klaar na een eerste luistersessie, en wanneer de teksten echt ontrafeld zijn, beginnen ze al eens pijn te doen.

Aan de poëzie van underdogpersonages als Mr. Buiten de Lijntjes of de Tandeloze tovenaar een stem geven: dat is wat het Gentse achttal naar eigen zeggen probeert te doen. De band had twee jaar nodig om die stem luid genoeg te laten klinken. Dat getuigt van geduld. En van respect voor het ambacht van de songschrijver.

Aan wie Zonen met vaders doet denken binnen het Nederlandstalige genre (wat de leden zelf “het enige genre dat eigenlijk geen genre is” noemen)? Aan Spinvis, misschien, maar ZMV is melodieuzer. Aan Waar is Ken? ook, zij het dat de nieuwe ster aan het Nederlandstalige muzikologische firmament minder neologismen en slogans gebruikt.

Eclectisch is een woord dat speciaal lijkt uitgevonden om de muziek van deze band te omschrijven. Synths, gitaren, blazers en de stemmen van Jeroen Boone en Maite Louisa zijn samen met verdomd goed gekozen samples in een interessante mix gegoten door producer Frederik Segers (eerder al geluidsbepalend voor onder anderen Roland, Fulco en PJDS).

De 250 crowdfunders die centen verzamelden om dit album te laten maken, mogen trots zijn. Zij hebben de deur opengezet voor wat nu al een van de ontdekkingen van het jaar mag worden genoemd. (Peter De Rop)

‘Ogen voor een andere blik’

Zonen met vaders