Buitenlanders opnieuw toegelaten dus wint Mathieu van der Poel gewoon in Otegem

Ook in Otegem was Mathieu van der Poel de sterkste. Foto: BELGA

Buitenlanders toegelaten in Otegem, dus kon u de winnaar op voorhand invullen: Mathieu van der Poel. De Nederlander ging er iets voor het halfuur vandoor en kwam solo aan. Kersvers Belgisch kampioen Laurens Sweeck eindigde op plek elf.

2,5 pintjes had Laurens Sweeck op zijn overwinningsfeest in Schriek gedronken. “De derde ben ik halfweg kwijtgeraakt”, grapte hij. Misschien net goed of de klop van de hamer zou in Otegem nog een tikkeltje zwaarder zijn aangekomen. Sweeck deed goed mee tot half cross, maar moest dan de rol lossen. Iets te weinig slaap en de adrenaline die stilaan wegebde, duwde Sweeck naar plek elf. Maar goed, de trui toch even getoond: daar draaide het om.

LEES OOK.Laurens Sweeck na zijn nationale titel: “Ik heb de cross nog een paar keer gereden. En telkens won ik”

Geen kater voor van der Poel

Geen last van een overwinningsroes had Mathieu van der Poel. De wereldkampioen kroonde zich zondag voor de zesde keer op rij tot Nederlands kampioen, maar had duidelijk geen zware feestnacht achter de rug. Van der Poel bleef ongeveer een halve cross in het bijzijn van Eli Iserbyt, Tim Merlier, Gianni Vermeersch en Toon Aerts alvorens afscheid te nemen van het kransje Belgen. Stelselmatig bouwde hij zijn voorsprong uit om uiteindelijk alleen toe te komen met zo’n veertig seconden voorsprong. Het is al zijn vijfde overwinning op rij in Otegem.

Buitenlanders opnieuw toegelaten dus wint Mathieu van der Poel gewoon in Otegem
Tim Merlier (links) en Gianni Vermeersch (rechts) mochten met Van der Poel op het podium. Foto: Photo News

Merlier op twee, Vermeersch op drie

In de achtergrond snelde Merlier weg van ploegmakker Vermeersch, hij zou tweede worden. Iserbyt haakte voorin af na een valpartij en bijhorende problemen met zijn stuur waarna de strijd om de derde plek er eentje zou worden tussen diezelfde Vermeersch en uittredend Belgisch Kampioen Toon Aerts, ondanks een nog knappe remonte van Iserbyt. Aerts viel nog uit met pech, waardoor Vermeersch plek drie in de schoot geworpen kreeg. Zondag staat er een wereldbekermanche in het Franse Nommay op de kalender.

Top vijftien

1. Mathieu van der Poel (Ned/Alpecin-Fenix) in 1u00:27

2. Tim Merlier op 0:40

3. Gianni Vermeersch 0:51

4. Eli Iserbyt 0:56

5. Toon Aerts 1:10

6. Jim Aernouts 1:16

7. Wietse Bosmans 1:27

8. Thijs Aerts 1:50

9. David van der Poel (Ned) 1:53

10. Nicolas Cleppe 1:54

11. Laurens Sweeck 2:40

12. Yentl Bekaert 3:18

13. Dieter Vanthourenhout 4:17

14. Diether Sweeck

15. Berne Vankeirsbilck 4:57

Door Guillaume Maebe
AANGERADEN