Eindelijk is de zege binnen: Alicia Franck wint cross in Otegem

Foto: Experza-Footlogix

Lochristi - Zaterdagavond had ze het na een voor haar teleurstellend Belgisch kampioenschap op 't strand van Sint-Anneke nog over de 'vorm van de dag'. Twee dagen later was het dan meteen bingo: Alicia Franck klopte maandagmiddag Ellen Van Loy en ploegmaat Anna Kay van Experza-Footlogix in de cyclocross in Otegem. "Dit doet me zoveel deugd, de ontlading is enorm", reageert de Lootse overgelukkig.

"Het was een lange start, op voorhand vond ik dat niet zo een goede aanpassing van het parcours", vertelt Alicia na de ceremonie protocollaire. "Maar door de wind en het licht hellend parcours werd het pak toch genoeg op een lint getrokken. Ik ging rond de vijfde plek het veld in en probeerde dan zo snel mogelijk in de top-3 te geraken. Dat lukte vrij vlot en dan in de tweede ronde kwam ik op kop door een foutje van de anderen. Ik trok vol door in de modderstrook om eens te testen. Ik had meteen een gaatje geslagen en zag dat het niet onmiddellijk werd dichtgereden. Toen zette ik door. Toen er omgeroepen werd dat het nog vijf rondes waren, twijfelde ik even of dit wel zou doorgaan. Maar ik kon de volgende rondes blijven uitlopen en ronde na ronde groeide het geloof in deze overwinning."

Alicia Franck behaalde met liefst 35 seconden voorsprong solo de eindmeet, haar derde zege na Derby en Tsjechië in september 2019. Meteen ook de eerste zege bij Experza-Footlogix op Belgische bodem. "Het deed zoveel deugd dat ik kon winnen en dat ik aan de aankomst nog tijd had om het te vieren ook", besloot ze. "Nu kan  ik met een goed gemoed naar Nommay." Die wereldbekercross wordt komende zondag 19 januari verreden, met start om 13.30 uur voor de dames-elite. 

Ellen Van Loy werd tweede na Alicia Franck, voor Ellen Van Loy en ploegmate Anna Kay. Manon Bakker werd vijfde, Marion Riberolle eindigde zesde. 

Door Geert Herman