Uitzonderlijk bronstige schildpad redt eigenhandig soort

Bron © The Guardian.

Foto: Galapagos National Park

Een uitzonderlijk bronstige galapagosreuzenschildpad heeft eigenhandig zijn soort gered die ei zo na uitgestorven was. Dankzij de viriliteit van Diego de schildpad heeft het Galápagos National Park het kweekprogramma om de soort te redden stopgezet.

Toen het kweekprogramma in 1970 startte, waren er amper nog 14 zulke schildpadden (twaalf vrouwtjes en twee mannetjes) over in hun wilde habitat op Isla Española, één van de kleinere Galapagoseilanden. Er werd een kweekprogramma opgezet in de hoop de soort te redden. Het raakte in een stroomversnelling toen een zoo uit het Amerikaanse San Diego hun galapagosreuzenschildpad uitleende aan het kweekprogramma.

De schildpad in kwestie heet Diego, is ruim 100 jaar oud en heeft een sex drive om u tegen zeggen. Hij is verantwoordelijk voor ruim 800 nakomelingen, 40% van de 2.000 schildpadden die het programma heeft voortgebracht. Door het ‘succes’ van Diego kan het kweekprogramma nu stopgezet worden. Volgens wetenschappers van het Giant Tortoise Restoration Initiative zijn er nu genoeg schildpadden uitgezet om het voortbestaan van de soort te garanderen.

Door adm
TOP 10 MEEST GELEZEN