“Brokkelbrug” over E313 gaat permanent dicht

Bron © BELGA

Foto: bfm

Wommelgem -

De brug van de Wijnegemsteenweg over de E313 in Wommelgem, waar eind december enkele stukken beton afbrokkelden, blijft permanent afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), dat samen met het Vlaamse Departement MOW (Mobiliteit en Openbare Werken) de brug in detail onderzocht. In 2022 zal er een nieuwe brug over de E313 worden gebouwd.

De voorbije weken was de brug al voorlopig afgesloten zodat trillingen van gemotoriseerd verkeer niet tot bijkomende schade zouden leiden. Dat ze niet meer opnieuw opengaat, is dus geen grote verrassing. Ook ze versneld afbreken zal echter niet gebeuren, volgens AWV zodat voetgangers en fietsers de brug wel nog kunnen blijven gebruiken. Er blijven tot de afbraak ook inspecties gebeuren om loskomend beton tijdig te detecteren.

“Uit de verschillende onderzoeken die de afgelopen weken op de brug gebeurd zijn, blijkt dat de voorspankabels die de brugoverspanning dragen door ouderdom en slijtage spanning verliezen”, klinkt het maandag bij AWV. “Hierdoor neemt de draagkracht van de brug af en komt de constructie onder druk te staan. Een gevolg daarvan is dat het beton rond de kabels verbrokkelt en los komt. Het is dus belangrijk dat verdere significante belasting van de constructie vermeden wordt.”

De bouw van een nieuwe brug staat gepland voor 2022 en kan volgens AWV niet worden vervroegd, onder meer omdat er belangrijke industriële gasleidingen langs de E313 lopen mogelijk moeten worden verplaatst. De vergunningsaanvraag voor brug zal onder meer rekening houden met een eventuele verbreding van de E313 en een nieuw fietspad onder de brug.

In tussentijd zal gemotoriseerd verkeer in Wommelgem de brug van de Doornaardstraat moeten gebruiken om over de E313 te geraken. Voor de E313 zelf is er nog steeds geen impact.

TOP 10 MEEST GELEZEN
Laad meer berichten...