Abonnee worden? Kies je leesformule

14/01/2020 - Economie
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

De civiele en de militaire luchtverkeersleiders zitten sinds begin december samen in Steenokkerzeel.  Photo News

Nieuwe stakingsaanzegging bij verkeersleiders

De christelijke vakbond ACV-Transcom heeft een stakingsaanzegging – die verloopt op 28 januari 2020 – ingediend bij luchtverkeersleider Skeyes tegen de samenwerking met Defensie.

De voorbije jaren werkten Skeyes en Defensie aan het samengaan van civiele en militaire luchtverkeersleiding, zoals gevraagd door Europa. Sinds begin december zitten beide diensten samen in Steenokkerzeel, al worden het civiele en militaire luchtverkeer nog altijd apart beheerd. De piste om militairen te laten overstappen naar Skeyes en vice versa, stoot echter op tegenstand bij de christelijke vakbond: “Wij wensen een volledige integratie van de diensten van Defensie bij Skeyes binnen het Skeyes-statuut om problemen qua arbeidsvoorwaarden, arbeidsduur en veiligheid te vermijden. Skeyes heeft hierover nooit duidelijkheid willen verschaffen.”

Skeyes-woordvoerder Dominique Dehaene noemt de stakingsaanzegging ‘voorbarig’. “Alles moet pas geregeld zijn tegen 2023 en de gesprekken over dat uitvoeringsakkoord lopen pas sinds 16 december.” De socialistische en liberale vakbond kijken vooralsnog de kat uit de boom. (krs, blg)

AANGERADEN