Trudeau over vliegtuigcrash Iran: “Zonder spanningen door acties VS leefden slachtoffers nog”

Canadees premier Justin Trudeau op een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers.

Canadees premier Justin Trudeau op een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers. © AFP

Zonder de recente escalatie en spanningen in de regio hadden de passagiers van de neergeschoten Oekraïense Boeing nog geleefd. Dat heeft de Canadese premier Justin Trudeau maandag gezegd.

De internationale gemeenschap is “heel erg duidelijk geweest over de nood aan een gedenucleariseerd Iran” op militair vlak, maar ook over het “beheersen van de spanningen in de regio, die onder andere werden veroorzaakt door de acties van de Verenigde Staten”, verklaarde Trudeau tijdens een gesprek met de zender Global. “Indien de regio geen spanningen en een recente escalatie had gekend, waren de Canadezen volgens mij op dit moment nog thuis bij hun families geweest”, voegde de Canadese premier eraan toe, daarmee verwijzend naar de 57 Canadezen die bij het drama om het leven kwamen.

© AFP

Zaterdag erkende het Iraanse leger verantwoordelijk te zijn voor het neerhalen van het Oekraïense vliegtuig. Alle 176 inzittenden kwamen daarbij om. De situatie in de regio is zeer gespannen sinds de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani door de VS op 3 januari en een Iraanse vergeldingsaanval tegen militaire steunpunten die ook door de Amerikanen gebruikt worden. Trudeau zei nog dat hij “natuurlijk” graag verwittigd was geweest door Washington over de droneaanval waarbij Soleimani werd gedood.

Identificeren en repatriëren

De Canadezen laten intussen weten dat de experts die ze maandag naar Teheran hebben gestuurd voor onderzoek, toegang zullen krijgen tot het wrak en de zwarte dozen van de Oekraïense Boeing 737-800.

“We weten niet welke vorm ons onderzoek zal aannemen, maar onze rol zal”, gelet op de voorschriften van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO), “erg beperkt zijn”, verklaarde Kathy Fox, voorzitter van de Transportveiligheidsraad (BST) van Canada, tijdens een persconferentie. Er zijn evenwel “signalen dat Iran de BST een actievere rol zal laten spelen dan normaal gezien de norm is”, vervolgde ze.

Twee Canadese onderzoekers worden maandagavond in Teheran verwacht en nog eens twee anderen zullen hen spoedig vergezellen, zei Fox. Ze werden door Iran, dat het onderzoek leidt, uitgenodigd om mee te helpen met het ontcijferen van de zwarte dozen van de Boeing. De Canadese onderzoekers krijgen ook toegang tot de plaats van de crash en zullen in een loods in de buurt de reconstructie van het wrak bijwonen.

Maandagavond worden in Teheran ook tien verantwoordelijken van het Canadese minister van Buitenlandse Zaken verwacht. Zij zijn belast met het identificeren en repatriëren van de Canadese slachtoffers van de ramp.

Vergadering in Londen

Op initiatief van Canada komt bovendien de coördinatiegroep van landen die bij de crash inwoners hebben verloren donderdag samen in Londen. Dat meldt de Canadese minister van Buitenlandse Zaken maandag.

De groep werd in de nasleep van de ramp door Canada in het leven geroepen en omvat naast Canada zelf ook Groot-Brittannië, Oekraïne, Zweden en Afghanistan. Die landen hebben elkaar sinds het drama al twee keer telefonisch gesproken. Er werd onder meer gereflecteerd over eventuele financiële compensaties.

Donderdag komen ze nu ook fysiek samen in Londen. De buitenlandministers van de vijf landen willen verder druk blijven uitoefenen op Iran om consulaire toegang te verkrijgen en een transparant onderzoek te eisen, aldus een woordvoerder van het Canadese ministerie.

LEES OOK

Nu in het nieuws